main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 13 mei 2024 — 23:28

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers Jozias van Aartsen (VVD) en Cees Veerman (CDA) voorzien grote problemen bij het vinden van bewindspersonen. “Ik denk niet dat mensen met daadwerkelijke bestuurlijke ervaring zich eraan willen wagen.”

Met de deadline in zicht, ging de formatie ook afgelopen weekend door. “Ik had ook liever in mijn bed gelegen”, grapte PVV-leider Geert Wilders zaterdag. Maar het is volgens hem nodig om voor de deadline van 15 mei klaar te zijn met deze onderhandelingsronde. “Als je in de eindfase komt, wordt het steeds spannender. Je moet het uiteindelijk overal over eens worden.”

Of de formatie daadwerkelijk gaat slagen, is nog maar de vraag. Wel is bekend dat Wilders als leider van de grootste partij een kandidaat op het oog heeft voor het premierschap en hij heeft die persoon ook al benaderd. Als de premier is gevonden, moeten de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB ook de overige zetels in het kabinet zien te vullen. En dat is een ingewikkelde opgave, stellen Van Aartsen en Veerman.

Bewindspersonen gezocht

Mocht de formatie slagen, denkt voormalig landbouwminister Veerman (2002-2007) dat het rechtse kabinet geen lang leven beschoren is. “Om de doodeenvoudige reden dat in de nieuwe fracties zoveel onervaren mensen zitten, met name bij de PVV. Ze worden in toom gehouden door één man, Geert Wilders. Hij heeft daar volop werk aan en tegelijkertijd moet er ook nog beleid gemaakt worden.”

Ook Nieuw Sociaal Contract bracht tal van nieuwe gezichten naar politiek Den Haag. “En dan hebben we nog de BBB, de partij die je langzamerhand ziet marginaliseren. De voorvrouw (Caroline van der Plas, red.) zit wel in alle talkshows, maar het blijft vaak bij een vrij oppervlakkig betoog, centrerend rond een paar issues rond stikstof en migratie. Dat zijn hele zwakke uitgangspunten voor een regeringsploeg, terwijl er zulke grote maatschappelijke uitdagingen liggen.”

Onervaren partijen en grote ideologische verschillen maken een nieuw kabinet wankel, denkt Veerman. En dat zien ook potentiële bewindspersonen. “Er zijn wel mensen die het zouden kunnen doen”, doelt hij op het ministerschap, “maar zoals Johan Remkes eens zei: voor ik in een zwembad spring, kijk ik eerst of er water in zit. Als je een ministerspost accepteert, zul je moeten weten wat de uitgangspunten zijn van het beleid, wat de afspraken zijn en waar je op kunt steunen.”

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

Volgens Veerman is het afbreukrisico op dit moment groot in Den Haag. “Als je een groot ego hebt en je denkt dat je het je kunt permitteren, dan stap je misschien in. Maar je kunt buitengewoon beschadigd raken. Mogelijk moet je je na een poosje gefrustreerd uit de voeten maken. Dat idee is niet aantrekkelijk.” Hij ziet het daarom somber in voor een nieuw kabinet. “Ik denk niet dat mensen met daadwerkelijke bestuurlijke ervaring zich eraan willen wagen.”

Ook VVD-prominent Jozias van Aartsen kent de klappen van de Haagse zweep maar al te goed. Hij was vanaf 1994 minister van Landbouw om vervolgens vanaf 1998 leiding te geven op het departement van Buitenlandse Zaken. En ook Van Aartsen ziet de nodige beren op de weg.

“Cees Veerman heeft helemaal gelijk. Als je kijkt naar wat er aan de hand is in dit land, dan heeft het er alle schijn van dat er een heel instabiel kabinet zou kunnen komen. Als je van buiten de wereld van het Binnenhof komt, moet je heel goed nadenken voordat je zegt: ik ga het eens proberen. Dat zie ik niet gebeuren in deze situatie.”

Tegen kabinet met PVV

Zowel Veerman als van Aartsen zijn overigens tegen een kabinet met de PVV. Laatstgenoemde riep in december VVD-leider Dilan Yeşilgöz op niet met Wilders in zee te gaan. “Ik ben niet van mening veranderd. Ik had absoluut grote bezwaren tegen het gaan onderhandelen met de PVV. Dat is gebeurd, zoals we allemaal weten, maar ik denk dat het een hele moeizame tocht gaat worden, mocht de formatie slagen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Partijprominent Veerman ziet dat behoorlijk wat ex-CDA’ers nauw bij de formatie betrokken zijn, zoals NSC-leider Pieter Omtzigt en BBB-Kamerlid Mona Keijzer. “Je kunt er maar één conclusie uit trekken: er zijn wel goede CDA’ers, die kunnen besturen of goed politiek kunnen bedrijven. Maar ze moeten af en toe wel weten waar de grondslagen liggen en zich niet laten leiden door persoonlijke ambities op een bepaald moment.”

Ook hij is tegen een kabinet met de PVV. “Ik ben er ook niet voor. In de tijd dat het CDA het onheilspad op ging met Rutte I, was ik er ook tegen. We hebben gezien dat het tot afbraak van het CDA heeft geleid.” Hij hoopt zelfs dat de formatie stukloopt. “Hoewel ik het alternatief ook vreselijk vind. Dat kan namelijk alleen maar zijn nieuwe verkiezingen.”

Lees ook: 

Is Jacco Vonhof de gedroomde premier van Wilders? ‘Hij is geen uitgesproken VVD’er’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Beëdiging voormalig staatssecretaris Knops liep bijna in de soep: ‘De koning moest me nog ontslaan’

Het aantreden van kabinet Schoof  I roept herinneringen op bij voormalig staatssecretaris en minister Raymond Knops. Het had niet veel gescheeld of de beëdiging van…

Lees meer

Inflatie Nederland stijgt naar 3,2 procent in juni

De inflatie in Nederland is in juni gestegen naar 3,2 procent op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle…

Lees meer

Eva heeft nog steeds een trauma nadat man haar belaagde: ‘Hij greep mij zo in mijn kruis’

Straatintimidatie, nagefloten worden, sissen of ongevraagd betast worden. Veel vrouwen maken een dergelijk incident mee en houden daar vaak een trauma aan over. Zo ook…

Lees meer

Huurwet van Hugo de Jonge ‘rijdt meer woningen bouwen volledig in de wielen’

Hugo de Jonge (CDA) wist in zijn laatste dagen als demissionair minister voor Volkshuisvesting een wet erdoorheen te krijgen die de huren moet reguleren. Projectontwikkelaar…

Lees meer

Nieuwe kabinet wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie

De ministers en staatssecretarissen van kabinet Schoof I moeten het beleid dat is opgesteld in het hoofdlijnenakkoord verder vormgeven. De bewindslieden krijgen het volgens FD-journalist…

Lees meer

Hoger onderwijs vreest achteruitgang, uitval en meer ongelijkheid

Universiteiten en hogescholen zijn bang dat meer studenten hun opleiding niet afmaken als het nieuwe kabinet fors bezuinigt op hoger onderwijs en onderzoek en een…

Lees meer