Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Redactie

Alle universiteiten moeten "gezamenlijk een lijn trekken" als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: "Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen."

Dat laatste onderschrijft korpschef Janny Knol. Op de openbare weg bepaalt de 'lokale driehoek' van politiechef, officier van justitie en burgemeester of en hoe moet worden ingegrepen bij demonstraties. Maar universiteiten gaan over de huisregels op hun eigen terrein. Duidelijke regels kunnen het makkelijker maken voor de politie om in te grijpen. Zo helpt het om aan te geven of overnachtingen zijn toegestaan.

Bij het opstellen van zulke regels ziet Dijkgraaf ook voor zichzelf een rol weggelegd. "Een van de dingen die je als minister kan doen, is mensen bij elkaar brengen." Later op maandag heeft hij nog een extra overleg met universiteitsbestuurders over de protesten. "De universiteiten hebben ook aangegeven met een demonstratieprotocol te komen. Wat mij betreft, komt het er echt zo snel mogelijk. Want ik denk dat we allemaal gewoon helderheid nodig hebben."

Meerdere protesten

Op meerdere universiteiten zijn maandag opnieuw protesten tegen de banden van de onderwijsinstellingen met Israël, en tegen de aanpak die de universiteiten bij eerdere protesten hanteerden. In Utrecht, Den Haag, Wageningen, Eindhoven en Nijmegen deden studenten mee aan 'walk-outs' waarbij ze universiteitsgebouwen uitliepen. In Amsterdam drongen honderden studenten een gebouw binnen en probeerden daar een ingang te blokkeren.

Dijkgraaf vindt dat universiteiten moeten proberen "al die emoties" te "kanaliseren", zodat de discussie over Israël in de collegezaal gevoerd kan worden. "Ik zou het liefst zien dat dit gesprek gaat plaatsvinden binnen de universiteit zelf. Daar kan je echt op grond van de inhoud en de expertise die er is elkaar verder helpen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau