Slecht nieuws voor Joost Klein doet winkansen slinken: ‘Ik ben boos op de producers in Zweden’
Na een foutloos optreden donderdagavond in de halve finale mag Joost Klein zich opmaken voor de eindstrijd in Malmö. Maar songfestivalkenner Maurice Wijnen maakt zich zorgen, nu duidelijk is geworden dat Europapa al vroeg aan de beurt is. "Ik ben een beetje boos op de producers van het songfestival in Zweden."
Het dak van de Malmö Arena ging er gisteravond af toen Klein op het podium stond. "Joost heeft het gisteren heel goed gedaan. Dat blijkt ook uit de televoting uit Italië die is uitgelekt, waar Nederland op de tweede plaats stond. Ik heb niets dan lof voor wat Joost gisteren heeft neergezet", zegt Wijnen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Wel had de kenner iets meer spektakel verwacht op het podium. "Zijn creative director, Gover Meit, zei dat we een maanlanding te zien zouden krijgen. Die belofte is niet ingelost, maar de emotie, humor en de enorme energie, heeft Joost echt overgebracht."
Het leverde Klein een ticket op voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Daarin is hij als vijfde aan de beurt, blijkt uit de startvolgorde die donderdagnacht is vrijgegeven. De Nederlandse inzending moet na openers Zweden, Oekraïne, Duitsland en Luxemburg en pal voor de veelbesproken inzending van Israël.
Favorieten Zwitserland, Kroatië en Frankrijk zitten juist in het slot van de finale. De Zwitser Nemo moet als 21e het toneel op, terwijl Baby Lasagna uit Kroatië als 23e aan de beurt is.
'Boos op producers'
En dat is slecht nieuws, zegt Wijnen. "Ik ben een beetje boos op de producers van het songfestival in Zweden. Na de halve finale, volgt de loting. Vroeger had je twee opties. Je kon loten voor een plek in het eerste of tweede deel van de finale. Tegenwoordig is er een derde optie: producers choice."
In dat geval wordt de startvolgorde door de productie bepaald. Wijnen: "Wij hebben producers choice geloot en ik vind dat wij benadeeld zijn. We zijn op de vijfde startplek gezet van de 26 landen."
"Het is mijn vak om volgordes van tv-programma's te bedenken. Ik probeer een beetje in de hoofden van de producers te kijken. Je wilt een programma maken dat zo spannend mogelijk wordt opgebouwd, waar afwisseling in zit tussen grotere en kleinere acts en ballads en uptempo-nummers. Met dat idee hebben de samenstellers dus besloten dat Nederland als vijfde aan de beurt is. Dat vind ik heel jammer."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Hij legt uit: "Als je aan het begin op het podium staat, ben je aan het einde een beetje vergeten. Mensen denken: ik kijk wat er nog allemaal komt. Tijdens de finale kijken bovendien véél meer mensen, mensen die de halve finales niet gezien hebben. Je moet nog 21 nummers door voor Nederland terugkomt in de recap, de kleine fragmentjes die we na de optredens achter elkaar te zien krijgen."
Het kon overigens nog slechter. "Een andere topfavoriet, Oekraïne staat als tweede op het podium. Dat noemen ze wel the dead spot. Je wil nooit als tweede."
Gunstige loting voor concurrenten
Wijnen sluit niet uit dat Europapa zo krachtig is, dat het aan het einde van het liedjesfestijn nog in de hoofden van mensen zit. "Maar er zijn meer acts die heel erg opvallen. Helemaal tegen het einde, bij de laatste zes, zit Zwitserland. Dat vond ik artistiek gezien het hoogtepunt van de avond gisteren, met een non-binaire performer die een heel ingewikkeld nummer vocaal goed wist te zingen, terwijl die op een draaiend platform stond. Heel knap gedaan."
Na Zwitserland moet Frankrijk nog. Slimane zingt Mon Amour. "Dat is de man in het wit die gisteravond het stuk aan het einde van het nummer a capella zong en zelfs wegliep van de microfoon, omdat hij dat qua volume haalt. Dat vond ik een indrukwekkende act. Hij had wat last van zenuwen, maar ik heb hem eerder live horen zingen en morgen kan hij het zomaar perfect uitvoeren."
Op plek 24 is het de beurt aan de grote favoriet, Kroatië. "Bij de bookmakers krijgen ze een winkans van 41 procent toebedeeld. Het is een hysterische, grote, vrolijke, spraakmakende act en de grootste concurrent voor Joost Klein", vertelt Wijnen. "Ze hebben de ideale startplek. Het wordt dus echt heel lastig om ze te verslaan."
Dat Nederland direct voor Israël aan de beurt is, is ook al ongunstig. "Het is een spraakmakende deelname. Dat betekent dat als Joost heeft opgetreden, de commentatoren meteen beginnen te praten over het optreden van Israël. We hebben pech."
'Alles kan gebeuren'
Hij hoopt dat de Nederlandse delegatie ervoor kiest om in de recap om een stukje uit Europapa te tonen waarop Klein hakkend op het podium staat. "Dat emotionele stuk hebben we wel gezien. In die round up van 26 nummers, is de herinnering aan het feestmoment wellicht wat slimmer om te gebruiken dan het 'emomoment'. Je mag niks aan de act veranderen, maar een ander fragmentje kiezen moet kunnen."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Ondanks alles houdt Wijnen de moed erin. "Het is wel het songfestival. Alles kan gebeuren. Laten we positief blijven en hopen dat Joost het morgen waarmaakt."