Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: ‘Het blijft luguber’

Matthijs Meulblok

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk toen hij per toeval dader Volkert van der G. in een cel zag liggen. "Het blijft luguber", vertelt hij in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

"Zo'n gevangenis zit vol met mensen die de meest gruwelijke delicten hebben gepleegd", vertelt Leistra. De journalist was destijds bezig met een groot verhaal voor Elsevier, toen hij per toeval Van der G. te zien kreeg.

Leistra vertelt: "Er was camerabewaking en op een gegeven moment zei een van de beveiligers: ik moet even naar de wc, maar je moet niet vreemd opkijken van wat je zo ziet." De beveiliger drukte op een knop en Leistra zag Van der G. in zijn cel liggen. Het was een ongemakkelijk gevoel voor de journalist. "Ik vond het ongepast dat ik via een camera naar hem zat te kijken en dat hij het ook niet wist."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

De misdaadjournalist van Elsevier zou de moordenaar nog vaker tegenkomen in de rechtbank, vertelt hij. "Dan zie je iemand in het echt, hier was het achter glas en met een camera. Maar het blijft luguber."

Luister deze uitzending van Het Misdaadbureau nu terug als podcast.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

De stem van Fortuyn

Deze week werd bekend gemaakt dat door middel van AI-technieken de stem van Fortuyn tot leven is gebracht. Nu kunnen we hem zijn eigen boeken horen inspreken. "Ik zat te luisteren en het klinkt alsof je hem aan de telefoon hebt. Hier zit die emotie in", reageert Leistra. "Je merkt soms wat tijd tussen de zinnen. Hij zou dan doorpraten, dus je merkt wel dat het aan elkaar geplakt is. Maar een goede montage zou die foutjes er ook uit kunnen halen. Ik vind het heel mooi."

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als 'Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?', 'Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?' en 'Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?' Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast,via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau