VVD Amsterdam: pro-Palestijnse demonstranten bij UvA waren uit op geweld
Pro-Palestijnse demonstranten hebben afgelopen nacht de politie bekogeld met vuurwerk en stenen op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Een tentenkamp dat de betogers maandagmiddag hadden opgetrokken, is ontmanteld. "Een deel van de demonstranten was vanaf het begin uit op geweld", zegt fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam Daan Wijnants in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De beelden van de ontruiming die mensen op sociale media hebben gezien kunnen er "heftig" uitzien, schreef de politie op X, die eraan toevoegde dat haar inzet noodzakelijk was om "de orde te herstellen". Ook zegt een woordvoerder dat demonstranten de politie bekogelden met stenen en vuurwerk.
De demonstranten hadden zich verzameld bij de campus, omdat ze van de UvA wilden weten welke samenwerkingen ze heeft met Israëlische instituten. De universiteit heeft dat inmiddels bekendgemaakt. Ook wilden de demonstranten dat de UvA alle banden met Israël verbreekt.
Buiten het gebarricadeerde terrein zochten mensen met Israëlische uitingen, zoals de vlag van Israël, de confrontatie met de demonstranten. Op beelden op sociale media is te zien dat sommigen van hen klappen kregen van de pro-Palestijnse betogers. Ze werden ook met stokken geslagen.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
De driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) besloot uiteindelijk in de nacht van maandag op dinsdag om het terrein te ontruimen om erfvredebreuk. Ook zou het protestkamp een veiligheidsrisico vormen.
'Waren uit op geweld'
Daan Wijnants, fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam, is blij met het politieoptreden. "Demonstreren is altijd ontzettend belangrijk en moet ook kunnen. Zeker in Amsterdam, waar het bijkans heilig is. Ik vind alleen wel: op het moment dat je barricades gaat optrekken, ben je geen demonstrant meer, maar ben je uit op geweld."
"En dat hebben we ook gezien bij deze groep. Een deel daarvan was vanaf het begin uit op geweld en heeft met stokken geslagen op omstanders", zegt Wijnants. "Dat kan echt niet. Het is heel goed dat er midden in de nacht door tientallen agenten is opgetreden en dit tentenkamp is ontruimd. Complimenten daarvoor."
Toch konden de betogers urenlang hun gang gaan, voordat er door de politie werd ingegrepen. Wijnants: "Ik begrijp wel dat je zo'n ontruiming moet voorbereiden. Dit is niet iets wat je met twee agenten doet. Hier heb je enige inzet voor nodig. Ik ben blij dat er is ingegrepen, in ieder geval in de nacht. Had het sneller gekund? Dat weet ik niet. Dat gaan we uitgebreid met burgemeester Femke Halsema bespreken in een debat dat ik zal aanvragen."
Hij gaat verder: "Maar dat er is opgetreden laat zien dat de politie, gemeente en rechtsstaat de baas zijn op straat en niet deze groep gewelddadige demonstranten."
Kritiek op UvA
De leider van de lokale VVD vindt het jammer dat de UvA geen aangifte doet. "Ik kan me niet voorstellen dat de UvA hier blij mee is. Dat ze in gesprek zijn gegaan met de demonstranten, waarvan in ieder geval een deel student is, prima. Dat ze redelijk proberen te zijn, begrijp ik ook. Maar ook zij zullen moeten inzien: dit is niet de manier waarop je in Amsterdam met elkaar omgaat."
"Dit soort gewelddadige demonstranten, waarvan een deel vanaf het begin echt uit was op geweld, moet je als universiteit niet willen", aldus Wijnants.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Zo'n 125 betogers werden aangehouden. De eerste mensen zijn weer vrijgelaten, meldt de politie dinsdagochtend. Het gaat om het deel van de groep betogers van wie de identiteit door de politie is vastgesteld. Zij blijven wel verdachten in deze zaak. Degenen van wie de identiteit nog niet bekend is, zitten nog vast.
'Geen historisch besef'
Defensiedeskundige van HCSS Peter Wijninga, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, vindt het "triest dat er op zo'n manier misbruik wordt gemaakt van de vrijheid van meningsuiting. Zonder enig historisch besef over wat de daadwerkelijke achtergrond van dit conflict is", zegt hij. "Er worden meningen geuit, er wordt met vlaggen gezwaaid en dat mondt uit in dit soort acties. Dat vind ik dieptriest."