Limburgers noemen filmopnames met nazivlaggen op Bevrijdingsdag ‘schandalig’
Terwijl duizenden mensen zondag in Roermond Bevrijdingsdag vierden op het festivalterrein, vonden even verderop wel heel gevoelige filmopnames plaats. In de plaats Stevensweert werden opnames gemaakt voor de film 'Burgemeestersmoord', die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Limburgers uiten hun ongenoegen en noemen de timing "schandalig".
Omwonenden reageerden geschokt dat juist op Bevrijdingsdag de nazivlaggen aan het museum op het Jan van Steffeswertplein hingen. Acteurs en figuranten waren aangekleed als gewapende soldaten en er reden legergroene trucks, die in de Tweede Wereldoorlog veelvuldig in actie kwamen. Zij werden ook ingezet op het fictieve strijdtoneel.
'Hebben dit besproken'
Roermond had dit jaar de officiële aftrap van Bevrijdingsdag, maar deze eer kreeg door de opnames een smetje. Makers van de nieuwe film proberen in gesprek met omwonenden begrip te kweken voor de keuze om op 5 mei te filmen. "We hebben dit met de gemeente en het museum besproken", zegt Daniëlle van Helmond van de filmproductie in L1. "Misschien is dit inderdaad een fout gekozen moment."
Ondanks de ophef ontvingen omwonenden twee weken van tevoren een brief waarin de filmopnames werden aangekondigd.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
'Niet op 4 of 5 mei'
De film gaat over de voormalig burgemeesters van Someren, P.J.C. Smulders en die van Asten, W.J.M. Wijnen, die op 15 augustus 1944 in opdracht van de Duitse bezetter door NSB'ers zijn gefusilleerd. Zij werden ter dood veroordeeld omdat ze weigerden mee te werken aan het laten verrichten van dwangarbeid door inwoners van de gemeenten.
"Deze opnames kan je 363 dagen per jaar doen, maar niet op 4 en 5 mei", reageert Koningshuisdeskundige Jeroen Schmale in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ook politiek journalist van EW Magazine Victor Pak snapt niet dat deze opnames juist op Bevrijdingsdag plaatsvonden. "Je had er toch gewoon rekening mee kunnen houden?"