Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’
Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling kost ons land ieder jaar maar liefst 14 miljard euro. ''Er zijn eigenlijk alleen maar verliezers'', stelt econoom Stef Driessen in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
'Zo wordt er in de horeca 650 miljoen euro aan omzet niet gerealiseerd, omdat er voedsel wordt verspild. Bij supermarkten zit je al gauw op 540 miljoen euro'', zegt de deskundige, die uitgaat van 7 euro verlies per kilo.
De grootste boosdoeners zijn wij echter zelf. Maar liefst 55 procent van het weggegooide eten is afkomstig van de consument. Voedselverwerkers zijn verantwoordelijk voor 18 procent van de verspilling, de landbouw voor 11 procent, de horeca voor 9 procent en supermarkten voor 7 procent.
Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 82 procent van de millennials eens per week of zelfs iedere dag eten weggooit. De econoom stelt dat jongere generaties minder zuinig zijn dan 65-plussers. ''Bijvoorbeeld als het gaat om muf brood. 65-plussers zijn bereid dit te roosteren of ze voorkomen überhaupt verspilling door de vriezer te gebruiken."
'Technologie is nodig'
De VN wil wereldwijde voedselverspilling voor 2030 halveren ten opzichte van 2015. Driessen denkt dat we op de goede weg zijn. ''Maar we zijn er nog lang niet. Het laaghangende fruit is eigenlijk wel geplukt. Ik denk dat we nu meer moeten kijken naar technologie, om bijvoorbeeld vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.''
En dat is precies waar Olaf van der Veen mee bezig is. Hij ontwikkelde een scanner, de Afvalmonitor, die voor horecaondernemers inzichtelijk maakt waarom en hoeveel voedsel er in de vuilcontainer verdwijnt. Het systeem wordt onder andere gebruikt bij hotelbuffetten.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Van der Veen legt uit: ''Een afvalbak die ze altijd al gebruikten, richten we in met onze technologie, een camera en een weegschaal. Iedere keer als er iets weggegooid wordt, wordt er automatisch een foto van gemaakt. Met beeldherkenningstechnologie, kunstmatige intelligentie, herkennen wij wat voor type voedsel het is, we herkennen hoeveel het is, maar ook wanneer en waarom het gebeurt. We kunnen zien of voedsel uit een pan komt, een bewaarbak of van een bord. Daardoor kunnen we herleiden in welke fase het voedsel verloren is gegaan''.
Hij kan hierdoor gericht advies geven. ''Je hebt altijd op dinsdagmiddag teveel uit je voorraad, op donderdag heb je te veel desserts of op vrijdag heb je veel meer bordafval en met name hamburgers.''
Soep
Chef-kok Martijn Meijerrathken gebruikt het systeem nu een jaar. ''Als ik zie dat ik op honderd gasten twintig liter soep gebruik, maar vervolgens tien kilo wordt weggegooid, serveer ik de volgende keer maar tien kilo'', zegt hij.
Al met al heeft de scanner gezorgd voor veel minder voedselverspilling. ''We begonnen met zo'n 140 tot 150 gram afval per gast. Nu zitten we op 90 gram.''
Mensen verspillen kilo's aan voedsel per maand, al zijn er steeds meer ondernemers die hier een verdienmodel in zien. Jill Bleiksloot zoekt het uit. Kijk Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.