Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Peter Visser

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er een balkje over de ogen geplaatst. Waarom worden mensen niet volledig in beeld gebracht? Hoofdofficier Diederik Greive legt het uit.

Voor slachtoffers kan het best frustrerend zijn. Als er net bij je is ingebroken, wil je natuurlijk dat de dader zo snel mogelijk in de boeien wordt geslagen. Toch kiest het Openbaar Ministerie (OM) er regelmatig voor om de beelden niet of onherkenbaar naar buiten te brengen, hoewel er soms heel duidelijke beelden voorhanden zijn.

"Wij zenden bij voorkeur herkenbare beelden uit. Maar het gaat natuurlijk ook om de inbreuk op de privacy", vertelt hoofdofficier van Justitie van het parket Noord-Nederland Diederik Greive in De Misdaadlijn van het radioprogramma WNL Het Misdaadbureau. "Als het herkenbare beelden zijn waarop iemand te zien is, dan moeten we eerst wel heel goed nadenken."

Ernst van misdrijf

Of de beelden worden gedeeld, hangt met name af van de ernst van het misdrijf, vertelt Greive. "Wij delen beelden natuurlijk vanuit het opsporingsbelang. Als het gaat om ernstige misdrijven, dan kan het zijn dat we zeggen: we gaan wel met de beelden naar buiten, ondanks het feit dat we inbreuk op de privacy maken." De beelden worden dan niet alleen getoond in de hoop op aanknopingspunten, maar dienen ook als waarschuwing voor de verdachte.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Maar voor het vrijgeven van de beelden gaat het OM nooit over één nacht ijs, benadrukt de hoofdofficier. "Wat we altijd doen, is eerst nadenken: moeten we in dit geval met de beelden naar buiten of kunnen we nog andere dingen in de opsporing doen, die maken dat we deze dader te pakken krijgen?"

Beelden van onschuldig persoon

Het komt weleens voor dat het OM beelden deelt van iemand die onschuldig is, erkent Greive. Dat gebeurt met name bij opsporingen waarbij er camerabeelden van een pinautomaat worden gebruikt. Dit komt doordat in sommige gevallen de klok van de camera niet helemaal gelijk staat met de klok van de pinautomaat, waardoor de verkeerde persoon aan een misdrijf wordt gekoppeld.

Benieuwd naar de podcast van Het Misdaadbureau? Luister nu! Tekst gaat hieronder verder.

Greive benadrukt dat zo'n fout slechts zelden wordt gemaakt. En als het gebeurt, kan de onschuldige een schadevergoeding krijgen en in sommige gevallen ook een bloemetje.

Heb jij een vraag over misdaad? Stuur die dan het liefst als audiobericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau