Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’
Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma WNL Het Misdaadbureau. Het gaat om individuen, vertelt de journalist.
Door de kans op spontane protestacties en verstoringen gelden dit jaar extra veiligheidsmaatregelen bij de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Zo mogen er maximaal 10.000 mensen op het plein zijn en moet iedereen een plek reserveren. Alle aanwezigen worden vooraf gefouilleerd en borden, vlaggen of versterkers zijn niet toegestaan. Ook andere gemeenten hebben maatregelen aangekondigd bij herdenkingen.
Volgens Schoonhoven zijn er activisten uit verschillende hoeken die overwegen Dodenherdenking te verstoren. “Ze komen vooral uit de hoek van pro-Palestijnse activisten, mensen die de aandacht willen leggen op wat in Gaza gebeurt. Zij vinden dat Dodenherdenking daar ook aandacht aan moet besteden.”
Dreiging op verstoring komt ook uit andere hoeken, zegt Schoonhoven. “Het gaat ook om mensen die vinden dat PVV’er Martin Bosma geen plek verdient op de Dam.” De linkse activist Frank van der Linde liet al weten dat hij vindt dat Kamervoorzitter Bosma geen krans zou mogen leggen omdat zijn partij, de PVV, in zou gaan tegen de pijlers van de rechtsstaat en democratie.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Oproepen om Dodenherdenking te verstoren worden met name gedeeld op social media, bijvoorbeeld op TikTok, weet Schoonhoven. “Zo is er een TikTok-prediker die een oproep doet aan zijn volgers om niet op De Dam te staan en te zwijgen. Als je dat doet, ben je zogenaamd een zionist. De oproep was om niet alleen dit jaar te verstoren, maar ook volgend jaar en de jaren daarop.”
Maar niet alleen online klinkt dit geluid. Schoonhoven: “In de Volkskrant was het columnist Asha ten Broeke die zichzelf de vraag stelde wat erger is: Dodenherdenking verstoren of het ondergaan en het onderwerp ‘genocide in Gaza’ niet aan te horen? Eigenlijk zegt zij: ga naar De Dam en verstoor het maar.”
Individuen
Het gaat om individuen die dit soort oproepen doen. “Activistische organisaties zeggen: wij hebben niet de intentie om de boel te gaan verstoren”, zegt Schoonhoven. “Het zijn echt individuele activisten uit verschillende hoeken die zeggen: ga erheen, verstoor het en laat je geluid horen om aandacht te vestigen op het punt dat jij wil maken.”
De kans op verstoringen is volgens hem het grootst op de Dam en de Waalsdorpervlakte, omdat die herdenkingsmomenten live op tv worden uitgezonden. Vorig jaar heeft de organisatie op de Waalsdorpervlakte een man in zijn kraag gevat die de stilte wilde verstoren, onthult de journalist. “Die hebben ze er net op tijd uitgevist. Het is niet bekend wat hij precies wilde doen, maar hij wilde in ieder geval de plechtigheid verstoren met één of andere politieke boodschap.”
Hij houdt zijn hart vast. “Er is heel weinig voor nodig om op die plekken de stilte te verstoren en je hebt dan meteen een landelijk platform. Het is heel verleidelijk voor bepaalde actievoerders om dat podium te pakken.”
‘Controverse niet nieuw’
Uit een peiling van EenVandaag blijkt dat negen op de tien Nederlanders vindt dat je hoe dan ook stil moet zijn tijdens de twee minuten stilte morgenavond. “Ik ben blij dat we daar eensgezind over zijn”, reageert historicus Coks Donders. “Sterker nog: uit dezelfde peiling blijkt dat drie op de vier Nederlanders zegt dat 4 mei in zijn geheel een heilige dag is, niet alleen die twee minuten.”
Volgens Donders is de discussie rond wie we moeten herdenken op Nationale Dodenherdenking niet nieuw. “Zolang de Dodenherdenking bestaat, is er ook controverse. Iedere keer gaat het weer om iets anders. Het ging ooit over de Vietnamoorlog en de woningnood”, vertelt ze. “Er zijn heel veel protesten geweest.”
Toch is dit jaar anders. Donders: “Men gaat de discussie niet meer aan. Normaal kon je met elkaar in gesprek. De essentie van Dodenherdenking is door de jaren heen ook verbreed. Maar nu lijkt het alsof men gewoon doof is. Het is schreeuwen en niet luisteren. Dat maakt het extra spannend.”
Lees ook:
Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meerVolgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meerDe prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…
Lees meerRecreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren actie. Een projectontwikkelaar wil luxe chalets bouwen op het terrein van de camping in Zandvoort. “Wat er nu…
Lees meer