Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’
We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf maanden. "Je moet heel goed nadenken bij wie je daarvoor de rekening legt", zegt journalist bij het FD Jean Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Dat de pensioenleeftijd stijgt, heeft volgens Dohmen met overheidsbeleid te maken en komt doordat de pensioenleeftijd samenhangt met de AOW-leeftijd, die op 67 jaar ligt. "Naarmate de AOW-leeftijd stijgt, lift de pensioenleeftijd mee. Het betekent dat mensen langer doorwerken."
Waarom langer doorwerken?
Vorig jaar besloten 86.000 werknemers te kiezen voor rustgeld. Gemiddeld lag hun pensioenleeftijd op 65 jaar en elf maanden, wat drie maanden hoger is dan in 2022. Bijna driekwart van de mensen die met pensioen ging in 2023, was 65 jaar of ouder. Tien jaar geleden was dat 43 procent en in 2003 slechts 14 procent.
"Het is financieel aantrekkelijk. Je draagt minder premies af, dus je houdt er meer aan over", verklaart Dohmen. Het is volgens de financieel journalist ook een principekwestie. "Veel mensen zijn goed en voelen er niets voor om achter de geraniums te zitten of de hele dag te rummikuppen."
Financiële prikkel
Wat Dohmen zegt, is dat er eigenlijk een financiële prikkel schuilgaat achter het langer doorwerken. "Als je eerder wil stoppen, moet je het kunnen betalen. Het gaat om enorme bedragen. De prikkel is er om mensen langer door te laten werken."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Hij gaat verder: "Het is overheidsbeleid om mensen door te laten werken. Je moet heel goed nadenken bij wie je de rekening daarvoor legt. Die kan je niet alleen maar bij de werknemer leggen."
Ouderen minder betalen?
Aangezien "doorwerkende 65+'ers lang een curiositeit was", is de huidige werkvloer daar niet specifiek op ingericht. Het vraagt om creatieve oplossingen, maar welke? "Ik denk dat werkgevers beter moeten kijken naar welk werk zij mensen laten doen", zegt Dohmen. "Je kan ook, als je wat ouder bent en als je het kan betalen, minder werken."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Hij denkt dat de demotiediscussie snel opduikt. "Kunnen we de mensen die wat minder energie hebben, minder betalen?" Zelf is Dohmen daar overigens geen voorstander van. "Laat de mensen die kunnen, vooral zo lang mogelijk doorwerken."
Kritiek op PVV
PVV-leider Geert Wilders, de voorman van de grootste partij van het land, wil de AOW- en pensioenleeftijd verlagen naar 65. Dohmen kan zich daar niet in vinden. "Dat kan je willen, maar dat is onverantwoord. Daar zit een enorm prijskaartje aan." Hij is wel er voorstander van dat mensen die een zwaar beroep uitoefenen, zoals in de bouw of transport, eerder met pensioen kunnen.
Volgens Dohmen is het voor deze groep mensen "fysiek heel moeilijk" om de huidige pensioenleeftijd te halen. "Daar moet je als maatschappij solidair aan zijn. Deze mensen moet je de mogelijkheid bieden om drie, vier jaar eerder te stoppen. Daar hebben we een regeling voor. Die loopt tot 2025."