Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’
De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer van gewelddadige overvallen. Zolang de planga's op social media de boventoon blijven voeren, is de verwachting dat boevenbendes dit soort zaken blijven roven.
Sinds vorig jaar is de luxe zonnebrillenmarkt met ongeveer 20 procent gestegen in Nederland. Waar de duurste zonnebril vijf jaar geleden nog 700 euro was, vliegen ze nu gemiddeld voor het dubbele over de toonbank. Met zonnebrillen valt dus behoorlijk veel geld te verdienen, weet ook opticien Jan Kik, die dat helaas meerdere keren op een negatieve manier ervoer. "Het is niet alleen het winkelend publiek. Ook een bepaald gilde wil dit hebben, maar niet op een nette manier", vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
De zonnebrilkapers zijn middels een soort vuurwerkbom de zaak van Kik binnengedrongen. Met geweld werden lades vol dure merkzonnebrillen buitgemaakt. "Het was één bonk ellende. Als je dan binnenkomt, moet je eerst tot jezelf komen. Hoe ga je dit weer allemaal goed herstellen?" Kik is overigens niet van plan zijn zaak te sluiten. "Ik laat mij niet klein krijgen", zegt hij.
Gewelddadige overvallen
De overval op de zaak van Kik is slechts één voorbeeld. Steeds vaker worden opticiens overvallen. Het is zo'n nieuwe trend, dat exacte cijfers hiervan nog niet bekend zijn. Wel ziet misdaadverslaggever Jesper Roele dat overvallen op opticiens steeds gewelddadiger worden. "Vorig jaar in Arnhem werd een medewerker neergestoken. In Landsmeer werd ook een overval met een wapen gepleegd ", noemt Roele als voorbeeld. "Of in Amstelveen. Daar werd een uzi gebruikt bij een overval op een opticien."
Volgens Roele begint het erop te lijken dat planga's het nieuwe goud zijn voor criminelen. "Mensen worden steeds vaker beroofd van vooral dure zonnebrillen. De prijzen lopen al snel op tot 1200 euro. Eerst werden vooral horloges gestolen, maar nu zijn zonnebrillen ook een gewilde buit voor criminelen."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Wie achter de daden zit, durft de misdaadverslaggever niet te vertellen. "Bij horloges zitten er vaak georganiseerde bendes achter. Daar kunnen we nu nog niks over zeggen, want het is een vrij nieuw fenomeen. We weten nog niet of het groepen zijn of dat het op bestelling gebeurt."
Nieuwe juweliers
"Er wordt gezegd dat opticiens de nieuwe juweliers zijn voor criminelen", vertelt Roele. Dat blijkt ook wel uit de veiligheidsmaatregelen die opticiens steeds vaker nemen. "Winkels zetten betonnen paaltjes voor de deur, zodat ze geen ramkraken krijgen." Daarnaast installeren opticiens steeds vaker beveiligingscamera's of bouwen zij een sluisdeur in.
Meer van Stand van Nederland: Generatie Next zien? Dat kan op NPO Start.
Roele verwacht dat dit fenomeen niet snel zal veranderen. "Zolang de brillen populair blijven en de prijs hoog is, gaat het aantal overvallen niet afnemen."
Hulp politie hard nodig
Diezelfde conclusie trekt ook Bas de Nes. Hij is directeur bij NUVO (Nederlandse Unie van Optiekbedrijven) en maakt zich sterk voor een veilige branche. "Het zal eerder toenemen dan afnemen. De criminelen gaan daarop inhaken. De kans is groot dat dit blijft", vreest hij.
De Nes rapporteert elke inbraak aan een high impact crime team van de Nationale Politie. "Zij nemen dat in hun driemaandelijkse overleg mee. Het betekent dat optiek helaas nu ook daar op de kaart staat." De Nes zegt het niet alleen aan te kunnen. "Wij kunnen beveiligen wat we willen en de winkel goed afsluiten, maar als het overdag gebeurt, hebben we de hulp van de politie echt nodig."
Opticiens worden steeds vaker en op een steeds gewelddadigere manier overvallen. Zien criminelen in dure zonnebrillen een nieuwe markt? Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?Kijk zaterdag 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.