Dit doet koning Willem-Alexander morgen in Emmen: ‘Ze willen af van het stigma’
In Emmen zijn de pleinen schoongeveegd en podia opgetuigd. Koning Willem-Alexander viert daar morgen zijn 57e verjaardag samen met koningin Máxima en zijn dochters. Waar Koningsdag in Rotterdam vorig jaar "spectaculair" was, verwacht koningshuisdeskundige Sam Hoevenaar dit jaar een "ouderwets gezellig" Oranjefeest.
De koninklijke familie begint op het Noorderplein. Daarna gaan de familieleden via de Hoofdstraat naar het Marktplein, het Rensenpark, het gemeentehuis, het skatepark en langs dierenpark Wildlands. De dag wordt afgesloten bij het hoofdpodium op het Raadhuisplein. Tijdens de wandeltocht wordt gefocust op "de ambities van Emmen", aldus de gemeente. Onder meer de lokale cultuur en Drenthe als fietsprovincie komen aan bod.
"Het is een aaneenschakeling van pleinen. De familie start in het oude deel en verplaatst zich naar het nieuwe deel. Ieder plein heeft een thema", vertelt Hoevenaar in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er is een stukje cultuur, er is zang, er is dans er is sport. Op het tweede plein waar ze aankomen is bijvoorbeeld volkszanger Jannes. De koning gaat daar ook in gesprek met andere jarigen."
'Kneuterige Koningsdag'
Emmen is de grootste stad van de provincie, maar heeft 'maar' 107.000 inwoners. "Ik verwacht dat het een iets meer ouderwetse, kneuterige Koningsdag wordt dan vorig jaar in Rotterdam", zegt Hoevenaar, die de koninklijke familie in Emmen letterlijk op de voet volgt. "Rotterdam was heel goed georganiseerd en een waar spektakel. Emmen komt weer iets meer in de buurt van de spelletjes, zoals sjoelen en koekhappen. Er is denk ik ook meer interactie tussen het publiek en de koning, omdat het publiek wat dichter op hem staat."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Dat geldt ook voor Hoevenaar. "In Rotterdam was wat meer afstand, maar bijvoorbeeld in Maastricht waren de straatjes heel smal. Je loopt dan heel dicht op de familie. Ik kan dan bijvoorbeeld de dochters onderling horen praten, daar let ik op."
Ze gaat verder: "Ik herinner me een wijnproeverij in Maastricht. Amalia mocht proeven. Zij was al achttien plus, Alexia nog niet. Vervolgens liepen ze onderling te geinen: 'Pak anders even een flesje mee voor in de bus terug'. Ze zitten in een keurslijf, maar het zijn uiteindelijk gewoon tienermeiden."
Citymarketing
Het ontvangen van de koninklijke familie en het vieren van Koningsdag valt voor de Drentse gemeente nu al 800.000 euro duurder uit dan was begroot. Emmen beraamde de kosten op 1,5 miljoen euro toen in juli bekend werd dat de koning naar Emmen zou komen, maar denkt nu zeker 2,3 miljoen euro nodig te hebben. Daarmee is het de op één na duurste Koningsdag ooit.
"Koningsdag is citymarketing", zegt Hoevenaar. "Sinds koning Willem-Alexander de Koningsdagen doet, kunnen de steden echt laten zien wat ze in huis hebben." Elf jaar lang was Emmen de koploper in het lijstje van minst aantrekkelijke Nederlandse gemeenten. "Ik denk dat ze morgen gaan uitpakken. Ze hebben nog meer geld uitgegeven aan podia en aan het professionaliseren van die pleinen, waar al die feesten zijn, dan eerder werd gedacht."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Emmen hoopt morgen van het stigma van 'suffe gemeente' af te komen, denkt Hoevenaar. "Daar hopen ze natuurlijk op. Ze gaan daar ongelofelijk hun best voor doen. De familie gaat ook naar WILDLANDS, dat wordt groot uitgelicht. Ik denk dat ze hopen dat er mensen naar de televisie kijken en denken: die dierentuin in Emmen is leuk om een keer te bezoeken."
Beveiliging
Volgens de burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, hebben de extra kosten niks te maken met de beveiliging van Amalia. Onlangs werd bekend dat de kroonprinses vanwege dreiging uit het criminele circuit een jaar in Spanje woonde. Wel is er morgen extra politie op de been. Hoevenaar: "Dat heeft te maken met een ander sentiment dat leeft. De politie moet ervoor zorgen dat als er morgen geprotesteerd wordt, dat allemaal rustig kan gebeuren."
Hoevenaar denkt niet dat de koninklijke familie zich laat kennen, mochten er demonstraties zijn. "Voor de koning is Koningsdag hét moment om het oranjegevoel weer op te laten leven. Het is zijn verjaardag, echt een feestelijke dag, maar ze zijn zich er bewust van dat de populariteitscijfers op en neer gaan. Dit is de dag waarop ze zich van hun allerbeste kant zullen laten zien."