Ook CDA-Kamerlid en boerin Eline Vedder verliest uitzonderingspositie: ‘Wij gaan dit niet overleven’
CDA-Tweede Kamerlid en boerin Eline Vedder maakt zich zorgen over het voortbestaan van haar bedrijf, nu boeren straks geen uitzonderingspositie meer genieten in het Europese mestbeleid. “Als er niks gebeurt, gaan wij deze mestcrisis niet overleven”, uit zij haar zorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Lang mochten onze boeren meer stikstof uit dierlijke mest uitrijden over hun land dan de Europese collega’s. Nederlandse boeren kregen deze derogatie – uitzondering op de wet – omdat Nederland een klein grondgebied heeft. Nederlandse boeren mochten 230 tot 250 kilo uitrijden, waar andere Europese boeren gebonden waren aan 170 kilo mest. Brussel wil af van deze uitzonderingspositie.
Krimp veestapel
Dit besluit raakt Vedder persoonlijk, die naast Kamerlid ook boerin is. “Wij hebben nooit mest hoeven afvoeren. Inmiddels moet dat wel. Het is heel moeilijk om toegang te vinden in die mestmarkt”, vertelt Vedder.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
De boerin zag zich genoodzaakt het mes in haar veestapel te zetten, van 75 naar 65 koeien. “Voor Nederland is dat al aan de kleine kant. We zien geen andere uitweg dan onze kudde te krimpen. Eigenlijk ben ik elke dag, stukje bij beetje, mijn eigen bedrijf aan het opeten. Op deze manier houden we dit niet lang vol. Ik kan hier niet van bestaan.”
Recent lieten Vedder en haar man de koeien voor het eerst weer naar buiten. Altijd een geluksmoment voor boeren. “We hebben elkaar vastgepakt en dachten: dit is misschien de laatste keer dat we dit doen. Dat raakt mij wel heel erg. Het is heel verdrietig.” Daarom acht Vedder het nodig om stappen te zetten. “Om te voorkomen dat duizenden mooie gezinsbedrijven verongelukken.”
Debat Tweede Kamer
Een eerste stap hoopt Vedder te zetten in de Tweede Kamer, die vandaag in debat gaat over de mestcrisis. Vedder zal net zoals de PVV en BBB met de vuist op tafel slaan, om landbouwminister Piet Adema te sommeren in Brussel te vechten voor het behoud van de uitzonderingspositie. “Qua duurzaamheid is het heel gek als we dat niet doen. Het gaat ons grasland kosten en het is slecht nieuws voor de waterkwaliteit.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
De gedachte het probleem op korte termijn in Brussel te fixen, en in Nederland daar niks aan te hoeven doen, is “heel onverstandig” volgens Vedder. “Elke dag wordt de kans groter dat familiebedrijven omvallen. Ja, we moeten naar Brussel blijven kijken, maar we moeten ook ons eigen werk oppakken.”
BBB kwam recent met een plan om mest op te slaan, tot frustratie van Vedder. Een ‘oplossing’ is het in haar ogen niet. “Dan moet ik mijn hele erf vol leggen met zakken om die mest op te slaan. Wat ga ik daar volgend jaar dan mee doen? Dit lost helemaal niets op.”
Europese verkiezingen
Met de Europese verkiezingen in aantocht, verwacht de CDA’er een beweging naar rechts. “Lidstaten die wat rechtser zijn, zijn vooral bezig met hun eigen nationale belang. Dan heb je er geen belang bij om een land als Nederland extra ruimte te geven. Ik zie het op korte termijn echt niet gebeuren. Als we willen dat de volgende generatie jonge boeren perspectief hebben, moeten wij nu in Nederland doen wat we kunnen doen.”
Lees ook:
Dit is waarom Nederlandse boeren protesteren in Brussel tegen het mestbeleid
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meer