main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 april 2024 — 11:43

Gemeenteraadsleden Tubbergen ernstig bedreigd door komst ‘asielhotel’: ‘Vond een pistool op de motorkap’

Raadsleden van de gemeente Tubbergen worden ernstig geïntimideerd en bedreigd vanwege de komst van het ‘asielhotel’ in het Overijsselse Albergen. Dat schrijft Tubantia woensdag. Lokale politici doorbreken het stilzwijgen en laten weten aangeslagen te zijn. Ze treden nu gezamenlijk naar buiten en maken een statement.

Meerdere fractievoorzitters, waaronder Christel Luttikhuis (CDA), Coen Eidhof (Gemeentebelangen/VVD), Stijn Hesselink (Keerpunt22), Alexander Plegt (Lokaal Sterk) en Hans te Kolsté (PvdA), spreken van een bedreiging van de lokale democratie. Vorige maand kwam naar buiten dat de burgemeester van de gemeente, Anko Postma, werd bedreigd vanwege de komst van het azc. Een lokale inwoner plaatste onder meer een GPS-tracker onder zijn auto en in het toekomstige azc werden vernielingen aangericht.

Plastic pistool

Fractievoorzitters blijken nu ook doelwit te zijn van een groep die zich blijft verzetten. Zo kreeg Plegt een anonieme dreigbrief en vond hij een plastic pistool op de motorkap van zijn auto. Een buurtgenoot vernielde paaltjes voor de woning van Hesselink. Daarnaast ontvangen fractievoorzitters regelmatig dreigmails.

Het Openbaar Ministerie gaf aan dat de politici beter niet naar buiten konden treden in het kader van het onderzoek, maar het zwijgen kon volgens hen niet langer. De fractievoorzitters willen duidelijk maken dat de problemen slechts door een kleine groep wordt veroorzaakt. “Het mag niet zo zijn dat heel Albergen over een kam wordt geschoren door het gedrag van die kleine groep”, benadrukt raadslid Luttikhuis.

De gemeenteraad wordt verweten te weinig gedaan te hebben om de komst van het azc te voorkomen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) zou de komst doordrukken om de druk op het asielzoekerscentrum in Ter Apel terug te dringen, waar nog steeds veelvuldig teveel asielzoekers overnachten. Dat komt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers op grote boetes te staan.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Het gaat veel te ver’

De lokale politici begrijpen de frustratie van omwonenden, maar adviseren het niet persoonlijk te maken. Raadslid Plegt: “Het gaat veel te ver wanneer je ’s avonds na de raadsvergadering niet alleen naar huis kunt of durft.” Het kan volgens hen niet zo zijn dat een kleine groep de baas speelt in de gemeente. “Dat zou te gek voor woorden zijn.”

Econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar reageert in Goedemorgen Nederland op NPO 1 verbolgen over de intimidatie en dreigementen. “Het zijn mensen die het voor de burger proberen te regelen, zo goed en kwaad als kan. Daar mag je kritiek op hebben en eens in de vier jaar kan je ze wegsturen in het stemhokje. Tot die tijd hebben we deze mensen nodig om van Nederland een mooier land te maken.”

Theaterproducent Albert Verlinde is 2,5 jaar VVD-gemeenteraadslid geweest in Vught en beaamt dat je moet werken onder hoogspanning. “Zeker in tijden waarin dit soort beslissingen genomen moeten worden. We moeten in de discussies over asielzoekers alles durven uitspreken naar elkaar. Dan kom je tot een gezamenlijke oplossing. Wat nu gebeurt, is walgelijk.”

Lees ook:

Asielhotel in Albergen beschoten, COA doet aangifte

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Scholieren roken giftigere vapes dan gedacht: ‘Kankerverwekkende stoffen en giftige metalen’

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat vapes die scholieren roken nog veel giftiger zijn dan gedacht en overschrijden gezondheidsnormen.  Op veel middelbare scholen is…

Lees meer

Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer