Steeds meer Nederlanders bang voor oorlog, blijkt uit Vrijheidsonderzoek: ‘Onzeker in Europa’
Zes op de tien Nederlanders zijn bang voor oorlog. Dat blijkt uit het jaarlijkse Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat in handen is van De Telegraaf. Twee jaar geleden ging het nog om vier op de tien mensen.
De oorlogsdreiging is inmiddels van alle problemen wereldwijd de grootste zorg onder de respondenten. Twee jaar geleden was dat klimaatverandering (43 procent). De onderzoekers vermoeden dat deze zorgen de gesteldheid van de Nederlander beïnvloeden, schrijft de krant.
Van de ruim 1100 ondervraagden heeft slechts 13 procent het gevoel dat zijn vrijheid in de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Dat is iets meer dan in 2022, toen in Nederland net de tweede coronalockdown was opgeheven.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Nederlanders vinden het overigens nog altijd belangrijk om te herdenken. Vorig jaar hield 84 procent van de respondenten op 4 mei twee minuten stilte om acht uur 's avonds om de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken.
'Onzeker in Europa'
Lijsttrekker van NSC voor de Europese verkiezingen Dirk Gotink, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1, denkt dat veiligheid één van de belangrijkere thema's is bij de stembusgang in juni. "De oorlog is op dit moment topprioriteit voor mensen en zorgt voor veel onrust. Dat is evident."
"Vrede en veiligheid, waar de Europese Unie voor is opgericht, staat nu weer onder druk", stelt Gotink. "Het is onzeker in Europa en dat is enorm zorgelijk."
'Struisvogel'
"Ik wil het altijd proberen om het hier goed met elkaar te houden. Als we alleen nog maar op angst drijven, gaan we nog verder tegenover elkaar staan", reageert sportjournalist Barbara Barend, ook te gast in Goedemorgen Nederland, op de cijfers uit het Vrijheidsonderzoek.
Ze vreest dat ook kinderen steeds banger worden voor oorlog. "Je merkt het wel, ook bij kinderen. Zij zien iedere dag televisie de oorlog in Oekraïne en Israël-Gaza, ook op het Jeugdjournaal. Ik merk dat ik soms struisvogel ben en het Jeugdjournaal niet meer kijk, hoewel ze het goed uitleggen."