main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 april 2024 — 11:30

Ben je nog welkom op de Canarische Eilanden? Tienduizenden inwoners protesteren tegen massatoerisme

De Canarische Eilanden zijn voor veel toeristen, waaronder ook Nederlanders, een populaire bestemming. De eilandengroep heet jaarlijks zo’n 14 miljoen toeristen welkom. Maar voor inwoners is de maat vol. Zij gingen afgelopen weekend met tienduizenden de straat op, schrijft De Telegraaf.

De inwoners van de Canarische Eilanden zijn het massatoerisme helemaal beu. Dit weekend lieten tienduizenden van zich horen. ‘Ik wil ook genieten van ons paradijs’ of ‘Wij zitten aan ons limiet. Ons eiland sterft’, was onder meer te lezen op spandoeken van de Spaanse demonstranten.

Levensonderhoud onbetaalbaar

De eilandbewoners zijn niet per se tegen toerisme, maar wel tegen de manier hoe het nu is opgebouwd. Door de enorme hoeveelheid aan toeristen, stijgen de huurkosten en kosten voor levensonderhoud. De inwoners voelen zich achtergesteld, ook omdat de winsten uit het toerisme voornamelijk in de zak van grote investeerders belanden.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Er wonen zo’n 2,2 miljoen mensen verspreid over de Canarische Eilanden. Daarvan leeft 34 procent op de rand van armoede, mede door het huidige toerismebeleid, blijkt uit cijfers van het Spaanse Instituut voor Statistiek.

Amsterdam

Als gemeenteraadslid in Amsterdam hield huidig ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder zich veel bezig met toerisme in de hoofdstad. Hij kan zich goed inbeelden hoe de inwoners van de Canarische Eilanden zich voelen. “In Amsterdam hebben wij dit vraagstuk ook gehad”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Bijvoorbeeld die vrijgezellenfeesten met mensen uit Engeland. Die komen voor een weekend naar Amsterdam en doen daar alles wat ze thuis niet mogen. Dat moet je niet meer willen.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Amsterdam heeft toen stappen ondernomen. Bijvoorbeeld door een hotelstop en een ontmoedigingscampagne om naar de hoofdstad te komen. “Of het helpt, weet ik niet. Stap voor stap zie je wel dan mensen zich afvragen: wat voor toeristen wil ik in mijn stad?”

Ecotoerisme

Voor de Canarische Eilanden is een volledige toeristenstop ogenschijnlijk een slecht plan. Toerisme is namelijk een zeer belangrijke inkomstenbron. Ceder raadt de eilandengroep aan te kijken naar een manier om inkomsten te behouden, maar massatoerisme een halt toe te roepen. “Sommige landen gaan in een duurder segment zitten”, tipt hij. “Dan komen er minder mensen, maar ze betalen meer. Zo ga je over tot ecotoerisme. Dan hou je én de economie op peil én je trekt een ander type toerist aan.”

Lees ook:

Is Schiphol klaar voor jouw (zomer)vakantie? ‘Het wordt druk’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer