Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de ander het werk showt in een galerie. Wat vaststaat, is dat je moet opvallen.

De 26-jarige kunstenares Lynn Spoor heeft de commerciële kant van kunst goed in de vingers. Zij maakt abstracte werken, die zij soms voor duizenden euro's verkoopt. Haar weg naar succes, gebeurt voornamelijk online. "Ik deel heel veel van mijn werk op social media, zodat mensen meekrijgen hoe een werk wordt gemaakt en waar mijn inspiratie vandaan komt. Dit is een tool om jezelf te laten zien", zegt zij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Social media

Spoor laat bijvoorbeeld op Instagram zien hoe zij te werk gaat en wat het eindresultaat is. Zij heeft maar liefst 23,9 duizend volgers op dat platform. Nu is zij hot, maar de wereld kan er in een mum van tijd totaal anders uitzien. Al is de kunstenares er niet bang voor out of the picture te raken. "Als ik voel dat ik stilsta of dat er geen nieuwe dingen zijn, dan ga ik heel erg actie ondernemen en veel online dingen doen. Of ik denk na over nieuwe inspiraties voor series."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Actief bezig blijven is het devies en dat is nodig ook. Want er zijn ontzettend veel kunstenaars op de wereld. "Daarom moet je opvallen. Je moet gebruikmaken van social media om jezelf te laten zien."

Galerie

De wereld van kunst gaat niet altijd over rozen, dat weet kunstenares Asha Swillens maar al te goed. Het was aan het begin van haar kunstloopbaan flink zwoegen, totdat zij zich na het winnen van een wedstrijd aansloot bij een galerie. Vanaf dat moment zat haar carrière in de lift. "Daarvoor deed ik alles zelf, maar dat is zo moeilijk. Sinds ik bij de galerie zit, gaat het bij mij heel goed."

Meer van Stand van Nederland: Generatie Next zien? Dat kan hier.

Kunstwerken ophangen in een galerie helpt Swillens ook om haar werk goed te verkopen. Ze vliegen soms voor iets minder dan 5000 euro over de toonbank. Een aantal jaar geleden was dat wel anders. "Ik begon op 995 euro. Toen was ik net nieuw en moest ik mijzelf nog bewijzen." De prijzen zijn nu behoorlijk gestegen. "Ik heb heel veel klanten, fans en verzamelaars erbij gekregen. Zo ben ik meer waard geworden." Kan Swillens ook haar eigen grote werken kopen? Zij schudt haar hoofd. "Dat geld heb ik niet. Mensen die mijn werk kopen, zijn van een ander financieel niveau dan ik."

De galerie helpt Swillens dus haar werk te laten zien en te verkopen. "Soms plaats je wat op Instagram en krijg je likes, maar daar houdt het op. Voor echte verkoop is een galerie heel fijn. Anders moet je zelf naar beurzen gaan en zelf een heel netwerk opbouwen. Dat is vaak toch lastig voor kunstenaars, omdat zij heel erg gefocust zijn op maken, maken, maken. Ze zijn niet echt bezig met het commercieel verkopen van hun merk."

Support jongere kunstenaars

Wie wil investeren in een kunstwerk, moet kijken naar jongere artiesten, vindt Spoor. "Zij kunnen nog carrière maken. Met een investering support je de kunstenaar, want die kan meteen het geld investeren in nieuwe canvassen of nieuwe verf."

Kunst is een booming business, maar hoe krijg je je creaties als jonge kunstenaar aan de man? En hoe overleef je in als jonge kunstenaar in de harde kunstwereld? Stand van Nederland: Generatie Next zoekt het uit. Zaterdagavond 22.00 uur op NPO 2.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau