Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?
Maar weinig ministers hebben zoveel taaie dossiers op hun bureau gehad als Hugo de Jonge. Bij het grote publiek werd de CDA’er vooral bekend toen hij de pet ‘minister van Volksgezondheid’ op kreeg tijdens de coronacrisis. Later ging hij als minister van Volkshuisvesting de woningnood te lijf. Hoe laat hij straks de woningmarkt achter als hij echt minister af is?
Menig starter op de woningmarkt kan de uitspraak van De Jonge tegen een jonge vrouw nog wel herinneren. De vrouw legde uit dat ze ondanks het hebben van een baan en geen studieschuld niet aan een huis kon komen. “Een rijke vriend, heb je daar al aan gedacht?” was het gevatte antwoord van De Jonge daarop, waarna hij het halve land op zijn nek kreeg en hij ‘en publique’ zijn excuses voor die ‘misplaatste’ grap maakte.
Tekst gaat verder onder de X.
En dit was dus níet mijn boodschap vanmiddag, maar een misplaatste grap die ik niet had moeten maken. Excuus daarvoor. https://t.co/u6qzJ5V3LH
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) March 10, 2023
Regie naar het Rijk
Enigszins ‘onhandig’ is hoe de gasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 Huge de Jonge zien. Maar een verandering heeft hij zeker in gang gezet. “Hij heeft de regie naar het Rijk teruggehaald en dat is een ontzettend goede stap in deze oververhitte woningmarkt”, zegt Habtamu de Hoop, Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA. De Hoop zou het liefst zien dat de opvolger van De Jonge de touwtjes nog verder aantrekt en de belasting op grond verhoogt. “De grond is in handen van speculanten en dat belasten we nu helemaal niet.”
Luister de podcast.
‘Onzin’ vindt Maarten Feilzer, directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development, die uitspraak. “Als je nu een huis koopt, dan gaat al de helft al naar de Belastingdienst. Bovendien wordt 80 procent van de mensen die huurt ondersteunt met toeslagen, dit systeem is totaal verziekt.”
Opkoopbescherming
Matthijs Korevaar, universitair docent financiële woningmarkt, heeft ook op zijn manier de stappen van Hugo de Jonge bekeken. “Hij heeft in zijn beleid veel goed willen doen voor starters. Een voorbeeld is de opkoopbescherming in 2022.” Die regeling moest beleggers ervan weerhouden om pandjes op te kopen om zo te verhuren aan starters. “Beleggers bleven na die datum inderdaad vaker weg, maar deze woningen werden niet verkocht aan de voormalig huurders. Daarvoor waren deze woning alsnog veel te duur.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
En zo heeft Korevaar nog een rij aan bevindingen die het beleid van Huge de Jonge als ‘net aan’ tot een voldoende maken. “Hij heeft wel voor verandering gezorgd en wonen echt wel weer op de kaart gezet”, aldus Feilzer.
Lees ook:
Van der Burg: snel 12.000 extra plekken nodig voor asielopvang
Door: Floortje van Gameren
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer