Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?

Floortje van Gameren

Maar weinig ministers hebben zoveel taaie dossiers op hun bureau gehad als Hugo de Jonge. Bij het grote publiek werd de CDA'er vooral bekend toen hij de pet 'minister van Volksgezondheid' op kreeg tijdens de coronacrisis. Later ging hij als minister van Volkshuisvesting de woningnood te lijf. Hoe laat hij straks de woningmarkt achter als hij echt minister af is?

Menig starter op de woningmarkt kan de uitspraak van De Jonge tegen een jonge vrouw nog wel herinneren. De vrouw legde uit dat ze ondanks het hebben van een baan en geen studieschuld niet aan een huis kon komen. "Een rijke vriend, heb je daar al aan gedacht?" was het gevatte antwoord van De Jonge daarop, waarna hij het halve land op zijn nek kreeg en hij 'en publique' zijn excuses voor die 'misplaatste' grap maakte.

Tekst gaat verder onder de X.

Regie naar het Rijk

Enigszins 'onhandig' is hoe de gasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 Huge de Jonge zien. Maar een verandering heeft hij zeker in gang gezet. "Hij heeft de regie naar het Rijk teruggehaald en dat is een ontzettend goede stap in deze oververhitte woningmarkt", zegt Habtamu de Hoop, Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA. De Hoop zou het liefst zien dat de opvolger van De Jonge de touwtjes nog verder aantrekt en de belasting op grond verhoogt. "De grond is in handen van speculanten en dat belasten we nu helemaal niet."

Luister de podcast.

'Onzin' vindt Maarten Feilzer, directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development, die uitspraak. "Als je nu een huis koopt, dan gaat al de helft al naar de Belastingdienst. Bovendien wordt 80 procent van de mensen die huurt ondersteunt met toeslagen, dit systeem is totaal verziekt."

Opkoopbescherming

Matthijs Korevaar, universitair docent financiële woningmarkt, heeft ook op zijn manier de stappen van Hugo de Jonge bekeken. "Hij heeft in zijn beleid veel goed willen doen voor starters. Een voorbeeld is de opkoopbescherming in 2022." Die regeling moest beleggers ervan weerhouden om pandjes op te kopen om zo te verhuren aan starters. "Beleggers bleven na die datum inderdaad vaker weg, maar deze woningen werden niet verkocht aan de voormalig huurders. Daarvoor waren deze woning alsnog veel te duur."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

En zo heeft Korevaar nog een rij aan bevindingen die het beleid van Huge de Jonge als 'net aan' tot een voldoende maken. "Hij heeft wel voor verandering gezorgd en wonen echt wel weer op de kaart gezet", aldus Feilzer.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau