main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 12 april 2024 — 13:22

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict tussen Israël en Iran kan potentieel escaleren”, waarschuwt De Kruif in het radioprogramma Sven op 1.

De VS waarschuwden donderdag dat een aanval op Israël door Iran of pro-Iraanse groeperingen op handen is, mogelijk al in de komende dagen. Een hoge Amerikaanse generaal, Michael Kurilla, voerde gisteren spoedoverleg met Israël. Iran zou vergelding zoeken voor een luchtaanval van Israël op de Iraanse ambassade in Syrië anderhalve week geleden, waarbij zeven mensen om het leven kwamen.

Dat generaal Kurilla naar Israël is afgereisd, zegt veel over de ernst van de situatie, zegt De Kruif. “Normaal gesproken zit hij in Tampa in Florida, van waar hij leiding geeft aan alle Amerikaanse operaties in het Midden-Oosten, van Afghanistan tot Israël. Hij bepaalt de Amerikaanse militaire inzet en is degene die afspraken maakt met Israël over hoe te reageren als er iets gebeurt, en hoe Israël dan wordt gesteund door de VS.”

Sven op 1 gemist? Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Kurilla neemt op dit moment samen met Israël de mogelijke scenario’s door, denkt generaal buiten dienst De Kruif. “Ze bespreken welke informatie er is, wat de Iraanse doelen in Israël kunnen zijn, hoe ze kunnen reageren en wat bijvoorbeeld de Amerikaanse vloot kan doen, die voor de kust bij Israël ligt.”

Volgens De Kruif zijn er twee waarschijnlijke scenario’s voor een Iraanse aanval op Israël. “Iran kan aanvallen via de groeperingen die zij steunen, Hezbollah en Hamas. Wat ook kan, is dat ze van grote afstand, vanuit Iran, aanvallen.” De derde mogelijkheid is dat Iran aanvallen uitvoert op Israëli’s of Israëlische doelen buiten Israël. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan ambassades.”

Mochten er bij Iraanse aanvallen op Israël burgerslachtoffers vallen, sluit De Kruif niet uit dat Israël en de VS terugslaan. “Ze hebben de capaciteit om op grote afstand met grote precisie doelen aan te vallen in Iran.”

Oekraïne

De Kruif houdt ondertussen ook de oorlog in Oekraïne nauwlettend in de gaten. De Russen hebben gisteren een grote energiecentrale in de buurt van de Oekraïense hoofdstad Kiev gebombardeerd. Volgens De Kruif probeert Rusland de wil om te vechten van het Oekraïense volk te breken. “Het is een gerichte campagne om het moreel aan en achter het front te breken.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij denkt dat een Russisch lenteoffensief aanstaande is. “Rusland moet dit jaar toeslaan met een groot offensief. Ik zie tekenen daarvan. We zien nieuwe Russische eenheden met tanks en pantserwagens in de buurt van het front”, aldus de oud-Commandant Landstrijdkrachten.

Lees ook: 

Iraanse vergelding tegen Israël lijkt kwestie van tijd: ‘Khamenei doet erg stoer, maar het is heel riskant’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer