Belastingkorting op elektrische auto’s langzamer afgeschaft
De korting op de motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto's wordt langzamer afgebouwd dan eerder de bedoeling was. Dat stelt het demissionaire kabinet voor in de Voorjaarsnota.
Bezitters van elektrische auto's hoeven dan volgend jaar nog steeds geen wegenbelasting te betalen. Het oorspronkelijke plan was dat ze dan al 25 procent aan wegenbelasting zouden gaan betalen waarna het voordeel een jaar later helemaal zou verdwijnen. Dat wil het kabinet nu over een paar jaar gaan uitsmeren.
In de nieuwe plannen staat dat eigenaren van volledig elektrische auto's in 2026 60 procent wegenbelasting gaan betalen. Dat percentage stijgt dan in 2029 naar 65 procent en in 2031 verdwijnt het voordeel dan helemaal.
Om het plan te bekostigen verdwijnt vanaf volgend jaar de korting op de wegenbelasting voor hybride auto's die zowel op brandstof als elektrisch kunnen rijden. Voor deze wagens betalen eigenaren nu nog maar de helft aan wegenbelasting.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
De verkoop van elektrische auto's is reeds gestimuleerd om de uitstoot van CO2 te verminderen. Maar omdat ze geen wegenbelasting betalen dalen de inkomsten van de overheid. Bovendien loopt de schatkist inkomsten uit accijns op brandstof mis. Daarom besloot het kabinet een eind te maken aan het voordeel. Omdat elektrische auto's zwaarder zijn, moet er meer wegenbelasting over worden betaald.
Wegenbelasting
Econoom Jasper van Dijk vindt de wegenbelasting "een beetje een domme belasting", reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Die is volgens hem toe aan vernieuwing. "Het houdt geen rekening met: staat de auto de hele tijd stil of rijdt hij dag in, dag uit het land rond? Volgens mij moet je er veel meer over nadenken: hoeveel rijdt zo'n auto nou en wanneer? In de spits in de stad of op het platteland, waar hij weinig tot last is."
Volgens CDA-senator Madeleine van Toorenburg is het te ingewikkeld gemaakt op de weg. "Het is een beetje achterhaald om dan weer wegenbelasting te veranderen, dan weer mensen meer te laten betalen voor 'stekkeren' en dan weer gedoe over aanschafsubsidies. Houd daar nou mee op. Het moet veel simpeler."
Dat er telkens aan beleid geschroefd wordt, heeft volgens Van Toorenburg te maken met de provincies, die voor een belangrijk deel hun inkomsten uit wegenbelasting binnenhalen. "Mijn belangrijkste boodschap is: financier de provincies fatsoenlijk. Grote leasemaatschappijen in bepaalde provincies trekken heel veel geld uit het land en provincies happen naar adem om belangrijke dingen gefinancierd te krijgen."