main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 april 2024 — 09:10

KLM-topvrouw: ‘Krimp Schiphol kan geen doel op zich zijn’

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toekomst van Schiphol. Een pakket van maatregelen moet zorgen voor minder CO2-uitstoot en geluidsoverlast. Een krimp van de luchthaven lijkt daarbij het devies. President-directeur van KLM Marjan Rintel houdt haar hart vast. ”Als je blijft stapelen en niet kijkt naar het totaal, gooi je het kind met het badwater weg”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De KLM-topvrouw hoopt dat Den Haag kijkt naar de positieve effecten van de luchtvaart. ”Wat het bijdraagt aan het vestigingsklimaat, de economie. Dat we met elkaar goede maatregelen verzinnen. We willen met zijn  allen snel verduurzamen. Minder geluid en minder CO2. Daar doen we als KLM veel aan. We investeren miljarden in nieuwe vliegtuigen. Als je een 747, die we nu nog hebben als vrachtvliegtuig, vergelijkt met een Airbus 350, scheelt dat meteen vijftig procent geluid en veertig procent CO2. Dus de vliegtuigen worden lichter, motoren schoner. Dat scheelt veel”, aldus Rintel.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!

‘Nachtsluiting is onbegrijpelijk’

GroenLinks-PvdA is voor een krimp van Schiphol. De partij pleit voor maximaal 420.000 vluchten per jaar. Een nachtsluiting moet hieraan bijdragen. ”Onbegrijpelijk”, oordeelt de KLM-ceo. ”Ik ken geen land in de wereld waar de nacht op slot is, waar een land op slot is. Wij zeggen: doe Nederland maar op slot. We vergelijken met Frankfurt, dat ook een nachtsluiting heeft, maar Frankfurt heeft twee airports naast zich die 24 uur per dag open zijn. Frankfurt heeft zelfs met de gesloten nacht nog dertig procent meer vluchtbewegingen dan wij op Schiphol.”

Rintel wijst erop dat niet alleen vakantiegangers, maar ook bedrijven die medicijnen vervoeren de dupe worden. ”Waar gaan die naartoe? Voor 15 miljoen mensen vervoeren we vloeistoffen om kanker te detecteren. Het is zonde als je dat verplaatst naar het buitenland”, zegt ze.

De tekst gaat verder onder de X.

Krimp is niet nodig, zegt de president-directeur. ”Dit kan nooit een doel op zich zijn. Het doel is geluidsreductie. Nieuwe vliegtuigen, andere vliegroutes, stille vliegtuigen juist in de nacht inzetten. Dat kan helpen. Krimp kan een uitkomst zijn als je de reductie niet redt.”

‘Vooral oudere vliegtuigen’

Desalniettemin is het aantal meldingen over geluidsoverlast toegenomen, meldde ILT dinsdag op het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS), waar omwonenden terechtkunnen die last hebben van vliegtuiggeluid. In 2019 waren er nog zo’n 298.000 meldingen over hinder, laat het BAS weten aan ANP. In 2022 waren dat er 340.000, en in 2023 waren er nog iets meer meldingen.

”Als je kijkt naar de meldingen gaan ze vooral over oudere vliegtuigen”, zegt de KLM-topvrouw. ”De oude vloot gaat eruit. Je hebt echter een nieuwe overbruggingsperiode nodig. Tot 2027 komen al die nieuwe vliegtuigen binnen. Die gaan echt verstillen. De minister wil vijftien procent geluidsreductie. Dat kunnen we al realiseren”, besluit Rintel.

Lees ook:

Topman Air France-KLM uit felle kritiek op Nederlandse politiek: ‘Het is verbijsterend’

 

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het…

Lees meer

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer