KLM-topvrouw: ‘Krimp Schiphol kan geen doel op zich zijn’
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de toekomst van Schiphol. Een pakket van maatregelen moet zorgen voor minder CO2-uitstoot en geluidsoverlast. Een krimp van de luchthaven lijkt daarbij het devies. President-directeur van KLM Marjan Rintel houdt haar hart vast. ''Als je blijft stapelen en niet kijkt naar het totaal, gooi je het kind met het badwater weg'', zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De KLM-topvrouw hoopt dat Den Haag kijkt naar de positieve effecten van de luchtvaart. ''Wat het bijdraagt aan het vestigingsklimaat, de economie. Dat we met elkaar goede maatregelen verzinnen. We willen met zijn allen snel verduurzamen. Minder geluid en minder CO2. Daar doen we als KLM veel aan. We investeren miljarden in nieuwe vliegtuigen. Als je een 747, die we nu nog hebben als vrachtvliegtuig, vergelijkt met een Airbus 350, scheelt dat meteen vijftig procent geluid en veertig procent CO2. Dus de vliegtuigen worden lichter, motoren schoner. Dat scheelt veel'', aldus Rintel.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!
'Nachtsluiting is onbegrijpelijk'
GroenLinks-PvdA is voor een krimp van Schiphol. De partij pleit voor maximaal 420.000 vluchten per jaar. Een nachtsluiting moet hieraan bijdragen. ''Onbegrijpelijk'', oordeelt de KLM-ceo. ''Ik ken geen land in de wereld waar de nacht op slot is, waar een land op slot is. Wij zeggen: doe Nederland maar op slot. We vergelijken met Frankfurt, dat ook een nachtsluiting heeft, maar Frankfurt heeft twee airports naast zich die 24 uur per dag open zijn. Frankfurt heeft zelfs met de gesloten nacht nog dertig procent meer vluchtbewegingen dan wij op Schiphol.''
Rintel wijst erop dat niet alleen vakantiegangers, maar ook bedrijven die medicijnen vervoeren de dupe worden. ''Waar gaan die naartoe? Voor 15 miljoen mensen vervoeren we vloeistoffen om kanker te detecteren. Het is zonde als je dat verplaatst naar het buitenland'', zegt ze.
De tekst gaat verder onder de X.
.@KLM-topvrouw @MarjanRintel over nachtsluiting van Schiphol: ''Onbegrijpelijk. Wat doen we met al die bedrijven die medicijnen vervoeren over de hele wereld? Voor vijftien miljoen mensen vervoeren we vloeistoffen om kanker te detecteren''. #WNL pic.twitter.com/HcTmzQBmQ9
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) April 10, 2024
Krimp is niet nodig, zegt de president-directeur. ''Dit kan nooit een doel op zich zijn. Het doel is geluidsreductie. Nieuwe vliegtuigen, andere vliegroutes, stille vliegtuigen juist in de nacht inzetten. Dat kan helpen. Krimp kan een uitkomst zijn als je de reductie niet redt.''
'Vooral oudere vliegtuigen'
Desalniettemin is het aantal meldingen over geluidsoverlast toegenomen, meldde ILT dinsdag op het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS), waar omwonenden terechtkunnen die last hebben van vliegtuiggeluid. In 2019 waren er nog zo'n 298.000 meldingen over hinder, laat het BAS weten aan ANP. In 2022 waren dat er 340.000, en in 2023 waren er nog iets meer meldingen.
''Als je kijkt naar de meldingen gaan ze vooral over oudere vliegtuigen'', zegt de KLM-topvrouw. ''De oude vloot gaat eruit. Je hebt echter een nieuwe overbruggingsperiode nodig. Tot 2027 komen al die nieuwe vliegtuigen binnen. Die gaan echt verstillen. De minister wil vijftien procent geluidsreductie. Dat kunnen we al realiseren'', besluit Rintel.