Europees parlement stemt over migratiepact: ‘Hopelijk denken politici niet aan verkiezingsbelang’
Het Europees Parlement stemt vandaag voor het EU-migratiepact, waarin onder meer afspraken worden gemaakt over een eerlijkere verdeling van asielzoekers over lidstaten. Een van de afspraken is dat asielzoekers aan de buitengrenzen van Europa worden opgedeeld in kansarme en kansrijke asielzoekers. Kansarme asielzoekers, die weinig kans maken op asiel, doorlopen een snelle procedure en worden in die periode in detentie geplaatst. Ook het 'afkopen' van asielzoekers is onderdeel van het plan.
VVD-fractievoorzitter in het Europees Parlement Malik Azmani hoopt dat dit pact voldoende stemmen krijgt. ''Hopelijk stappen mijn collega's over hun schaduw heen. Het is geen gemakkelijke keuze, maar wel een noodzakelijke'', vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Azmani denkt dat het gaat lukken, maar hij huivert voor politici die uit verkiezingsbelang tegen stemmen. ''Hopelijk kijken ze naar het grotere plaatje.'' Daar blijft het niet bij. ''Ook denken partijen: wat betekent dit in mijn eigen land? Als de eigen regering voor is, en ik zit in de oppositie, dan moet ik wel tegen zijn.''
'Geen perfecte afspraken'
Vijf van de zes Europarlementariërs die namens het Europees Parlement met de asielministers van de EU-lidstaten hebben onderhandeld over het asiel- en migratiepact, benadrukten het belang van het pact. Dat deden zij dinsdag tijdens een persbijeenkomst in Brussel. Deze leden van de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), het liberale Renew en de fractie van sociaaldemocraten erkenden stuk voor stuk dat het geen perfecte afspraken zijn, maar stelden wel dat ze beter zijn dan de huidige. Daarnaast gaan voor alle landen dezelfde regels gelden. Daarop moet wel worden toegezien, zeiden de rapporteurs. Zo nodig moet de Europese Commissie ingrijpen.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
De zesde rapporteur, Malin Björk van de Linkse fractie, is tegenstander. In haar ogen ondermijnt dit pact het recht om asiel aan te vragen.
D66-Tweede Kamerlid Hanneke van der Werf hoopt dat het pact wordt aangenomen. ''Het is jammer als het sneuvelt. Ik denk dat het heel belangrijk is om echte vluchtelingen eerlijk te verspreiden over Europa, maar ook dat je mensen die geen kans maken bij de grens kunt stoppen. Dat kunnen we niet alleen.''
Afkopen
Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Nederland asielzoekers 'afkoopt' als asielzoekers van andere EU-lidstaten moeten worden overgenomen. Nederland moet geen extra asielzoekers opvangen, maar die verplichting met 20.000 euro per asielzoeker afkopen. Een motie van JA21 van die strekking is dinsdag met 75 stemmen voor en 74 tegen aangenomen.
PVV, VVD en BBB, drie van de vier onderhandelende partijen voor een nieuw kabinet, hebben voor gestemd. NSC, de vierde partij, stemde tegen.