Amsterdamse bibliotheken dicht voor niet-leden na jongerenoverlast: ‘Ze bespugen personeel’
Twee openbare bibliotheken in Amsterdam Nieuw-West moeten noodgedwongen de deuren dichthouden voor niet-leden, omdat reljeugd de boel op stelten zet. Na schooltijd zorgen grote groepen jongeren voor enorme onrust. Ze smijten met boeken, gooien koffie op de grond en schromen zelfs niet personeelsleden te bespugen, schrijft De Telegraaf. Wethouder Marjolein Moorman noemt de situatie 'heel triest'.
Wie een boek wil lenen of wil studeren in de OBA-vestigingen Osdorp en Slotermeer staat vanaf vandaag voor een gesloten deur. Een poster vermeldt dat na 13.30 uur uitsluitend leden welkom zijn, wegens 'grote onrust'.
''Het is voor ons uniek om niet helemaal openbaar te zijn'', zegt een woordvoerder van de OBA tegen De Telegraaf. De maatregel is een reactie op 'aanhoudende onrust door groepen jongeren'. Ze zijn anderen 'zeer tot last'. ''Bovendien zijn ze niet aanspreekbaar op dit verstorende gedrag'', zegt de woordvoerder. De OBA heeft tevens de beveiliging opgeschroefd.
'Een forse stap terug'
Stadsdeelcommissielid Tanay Bilgin (FvD) nam zelf polshoogte. Hij vertelt in de krant dat de problemen na schooltijd ontstonden. ''Dan heb je het echt over het bespugen van medewerkers, brutaal koffie op de grond gooien en met boeken smijten'', zegt hij.
Hij vindt het zorgelijk dat de OBA nu niet toegankelijk is voor iedereen. Juist in een wijk als Nieuw-West. ''Er zijn heel veel problemen in Nieuw-West, van leesvaardigheid tot gebrekkige voorzieningen. Zo maak je een forse stap terug.''
Wethouder Marjolein Moorman is ontstemd. ''Een openbare bibliotheek moet natuurlijk gewoon openbaar toegankelijk zijn voor iedereen. Dat een groep jongeren door overlast dat nu onmogelijk maakt, is heel triest en daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen'', reageert zij. ''Het is belangrijk dat zo snel mogelijk maatregelen worden getroffen, zodat deze vestigingen weer gewoon open kan voor iedereen.''
De maatregel is tot 14 april van kracht. De OBA laat aan De Telegraaf weten vastbesloten te zijn om samen met de gemeente en buurtbewoners structurele oplossingen te vinden.