Úteinlik! Rijk moet verplicht zorg dragen voor Friese taal: ‘De taal van mijn ziel’
Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge zet vandaag zijn handtekening onder een document, wat ervoor zorgt dat het Rijk verplicht de Friese moet waarborgen. "Het is goed om de taal van je ziel te kunnen spreken", zegt schrijver Anne-Goaitske Breteler in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Breteler is blij dat er "eindelijk" plannen op tafel liggen om het spreken van de Friese taal te stimuleren en onderhouden. Zij hoopt dat dit "een stimulans wordt voor andere streekgebonden talen en dialecten".
Belangrijk voor jongeren
De schrijver vindt het belangrijk dat iedereen zich in zijn eigen taal kan uiten. "Je persoonlijkheid wordt bepaald door hoe je de wereld om je heen ziet. Dat is toch wel door taal en hoe je met elkaar communiceert", vertelt de geboren Fries. "Het is van wezenlijk belang dat jongere generaties daarin opgroeien en weten dat het goed is dat zij hun eigen taal mogen spreken."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Ook voor jongere Friese generaties is het belangrijk dat zij zich in hun moedertaal kunnen uiten. Zeker als het niet goed met ze gaat en in gesprek gaan met een psychiater, vertelt Breteler. "We zien dat psychotherapie twee keer zo effectief is als je dat in je moedertaal doet."
Een van de doelstellingen waaraan het Rijk zich moet houden is dat de Friese taal ook in openbare publieke ruimtes te zien is. Bijvoorbeeld op verkeersborden, in de bibliotheek of in het stadhuis. Dit tot tevredenheid van Breteler. "Dit moet een aanmoediging zijn voor toekomstige Friestaligen, omdat wij steeds vaker zien dat jongere generaties Nederlands en Engels spreken. Het is ook van belang voor de Friese cultuur dat het uitgedragen wordt door instanties."
Taal van je ziel
Breteler ziet dat er een afkalving plaatsvindt in het aantal dat Fries spreekt. "Dat is een van de nieuwe doelstellingen, dat juist op intergenerationeel contact geïnvesteerd wordt."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
De schrijver wil meer inzetten op dat kinderen thuis worden opgevoed in het Fries, de moedertaal. Dat is de zwangere Breteler zelf ook van plan om te doen. "Ik wil 'mem' zijn, niet mama", zegt ze. "Nederlands wordt later wel onderwezen. Het is goed om de taal van je ziel te kunnen spreken."