main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 april 2024 — 10:26

Hoe betrouwbaar is nieuws op het internet? 67 procent van de mensen twijfelt wel eens

Is wat je op het internet leest wel betrouwbaar? Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 67,1 procent van de ondervraagden in 2023 twijfelde of wat ze lazen echt was. In 2021 was dit 62,8 procent. Volgens hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah is het wantrouwen in de politiek en media bij inwoners van Nederland groot.

Ullah stelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het enerzijds goed is dat mensen zich realiseren dat er überhaupt nepnieuws en desinformatie is. “Tegelijkertijd is er ook nog een derde die zegt dat het niet zo is. Daar valt echt nog wel een wereld te winnen”, vertelt hij. Een deel van de mensen dat zegt dat er nepnieuws en desinformatie is, zegt dat volgens Ullah vooral vanuit wantrouwen in de politiek, journalistiek en gezagsdragers.

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat 18- tot 35-jarigen tweeëneenhalf keer zo vaak als 75-plussers zeggen online informatie te hebben gezien waar ze aan twijfelden. Van mensen met een hbo- of universitaire opleiding zei 76 procent zulke berichten te hebben gezien, tegen 57 procent onder degenen die hooguit een vmbo-diploma hebben.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Nieuws controleren

66 procent van de mensen zegt informatie die ze op het internet lezen controleren. Daarvan doet 80 procent dat door naar meer informatie te zoeken op andere nieuwswebsites of Wikipedia. De helft zei de bron te hebben gecontroleerd. Volgens Ullah is het goed dat mensen het heft in eigen hand nemen hiermee. “Het lijkt me sowieso goed om meerdere kranten te lezen”, zegt hij. “We hebben een pluriform medialandschap, zoals dat heet. Zoveel verschillende onafhankelijke nieuwsbronnen die allemaal proberen te streven om betrouwbaar nieuws te brengen.”

Toch twijfelen sommige mensen nog steeds over welke nieuwsbron wel of niet betrouwbaar is. Een man op straat zegt tegen de camera van WNL dat hij zowel De Telegraaf als de Volkskrant leest. “Het zijn twee tegenpolen, maar van allebei heb ik altijd het gevoel dat ze een richting opgaan.”

Ullah verklaart die verschillende richtingen als aanvliegroutes. “Hoe steek je een vraag in? En welke onderwerpen bericht je? Het is niet zozeer dat het ene bericht dit zegt en het andere dat, zoals deze man dat zegt. Ik denk niet dat dat gebeurt, maar wij kiezen wel voor bepaalde onderwerpen waar een Volkskrant niet voor kiest en omgekeerd.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

‘Zorgvuldigheid boven snelheid’

Ook is zorgvuldigheid van nieuwsberichtgeving belangrijk, benadrukt de hoofdredacteur van De Telegraaf. “Soms gaat het nieuws al rond en wordt het gedeeld op sociale media”, legt hij uit. “Dan zie je dat het bereik al begint toe te nemen, terwijl wij dat verhaal op dat moment nog moeten publiceren. Dat geeft wel het belang aan van onafhankelijke nieuwsmedia.”

Uiteindelijk komen volgens Ullah de meeste mensen terecht bij traditionele media om het nieuws te controleren of tot zich te nemen. “Zorgvuldigheid gaat boven snelheid. Maar we willen wel die snelheid hebben.”

“Wat we uiteindelijk wel zien en wat ik ook aanvoer in die redacties: mensen komen bij traditionele nieuwsbronnen uit als er groot nieuws is. Afgelopen weekend nog, met zo’n klimaatblokkade waar Greta Thunberg wordt opgepakt”, vertelt Ullah. “Dan zien wij direct, en ik denk dat collega-nieuwssites hetzelfde zien, dat er meteen mensen via google of rechtstreeks naar de site komen om te zien hoe het precies zit.”

Lees ook:

Alleen mbo’ers moeten examen doen in burgerschap, tot onvrede MBO Raad: ‘Het stoort mij’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Staatssecretaris Defensie: ‘Nederlanders moeten rekening houden met mogelijke dreiging’

Donderdag presenteerde staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman (BBB) samen met Defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) de Defensienota. Zo zal het ministerie 2,4 miljard extra gaan uittrekken…

Lees meer

Wopke Hoekstra: ‘Goed dat Wilders in gesprek gaat met Zelenski’

Eurocommissaris en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vindt het goed dat PVV-leider Geert Wilders in gesprek is gegaan met de Oekraïense president Zelenski….

Lees meer

Hoekstra over toekomstige portefeuille: ‘Het economische domein en handel past bij mijn achtergrond’

Aanstaande woensdag zou voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de portefeuilleverdeling klaar moeten hebben voor de Europese Commissie. Hoekstra weet nog niet…

Lees meer

Cannabis legaliseren kan Nederlandse economie honderden miljoenen per jaar opleveren, zegt hoogleraar

Het legaliseren van cannabis kan Nederland honderden miljoenen euro’s per jaar opleveren. Dat zegt hoogleraar en grondlegger van het wietexperiment André Knottnerus in Stand van…

Lees meer

Herdenking in Kamp Vught, tachtig jaar na Dolle Dinsdag

In herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag stilgestaan bij de overhaaste ontruiming van het concentratiekamp in september 1944. De ontruiming van het SS-kamp in…

Lees meer

Wilders praat met Zelenski over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer