main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 april 2024 — 10:26

Hoe betrouwbaar is nieuws op het internet? 67 procent van de mensen twijfelt wel eens

Is wat je op het internet leest wel betrouwbaar? Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 67,1 procent van de ondervraagden in 2023 twijfelde of wat ze lazen echt was. In 2021 was dit 62,8 procent. Volgens hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah is het wantrouwen in de politiek en media bij inwoners van Nederland groot.

Ullah stelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het enerzijds goed is dat mensen zich realiseren dat er überhaupt nepnieuws en desinformatie is. “Tegelijkertijd is er ook nog een derde die zegt dat het niet zo is. Daar valt echt nog wel een wereld te winnen”, vertelt hij. Een deel van de mensen dat zegt dat er nepnieuws en desinformatie is, zegt dat volgens Ullah vooral vanuit wantrouwen in de politiek, journalistiek en gezagsdragers.

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat 18- tot 35-jarigen tweeëneenhalf keer zo vaak als 75-plussers zeggen online informatie te hebben gezien waar ze aan twijfelden. Van mensen met een hbo- of universitaire opleiding zei 76 procent zulke berichten te hebben gezien, tegen 57 procent onder degenen die hooguit een vmbo-diploma hebben.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Nieuws controleren

66 procent van de mensen zegt informatie die ze op het internet lezen controleren. Daarvan doet 80 procent dat door naar meer informatie te zoeken op andere nieuwswebsites of Wikipedia. De helft zei de bron te hebben gecontroleerd. Volgens Ullah is het goed dat mensen het heft in eigen hand nemen hiermee. “Het lijkt me sowieso goed om meerdere kranten te lezen”, zegt hij. “We hebben een pluriform medialandschap, zoals dat heet. Zoveel verschillende onafhankelijke nieuwsbronnen die allemaal proberen te streven om betrouwbaar nieuws te brengen.”

Toch twijfelen sommige mensen nog steeds over welke nieuwsbron wel of niet betrouwbaar is. Een man op straat zegt tegen de camera van WNL dat hij zowel De Telegraaf als de Volkskrant leest. “Het zijn twee tegenpolen, maar van allebei heb ik altijd het gevoel dat ze een richting opgaan.”

Ullah verklaart die verschillende richtingen als aanvliegroutes. “Hoe steek je een vraag in? En welke onderwerpen bericht je? Het is niet zozeer dat het ene bericht dit zegt en het andere dat, zoals deze man dat zegt. Ik denk niet dat dat gebeurt, maar wij kiezen wel voor bepaalde onderwerpen waar een Volkskrant niet voor kiest en omgekeerd.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

‘Zorgvuldigheid boven snelheid’

Ook is zorgvuldigheid van nieuwsberichtgeving belangrijk, benadrukt de hoofdredacteur van De Telegraaf. “Soms gaat het nieuws al rond en wordt het gedeeld op sociale media”, legt hij uit. “Dan zie je dat het bereik al begint toe te nemen, terwijl wij dat verhaal op dat moment nog moeten publiceren. Dat geeft wel het belang aan van onafhankelijke nieuwsmedia.”

Uiteindelijk komen volgens Ullah de meeste mensen terecht bij traditionele media om het nieuws te controleren of tot zich te nemen. “Zorgvuldigheid gaat boven snelheid. Maar we willen wel die snelheid hebben.”

“Wat we uiteindelijk wel zien en wat ik ook aanvoer in die redacties: mensen komen bij traditionele nieuwsbronnen uit als er groot nieuws is. Afgelopen weekend nog, met zo’n klimaatblokkade waar Greta Thunberg wordt opgepakt”, vertelt Ullah. “Dan zien wij direct, en ik denk dat collega-nieuwssites hetzelfde zien, dat er meteen mensen via google of rechtstreeks naar de site komen om te zien hoe het precies zit.”

Lees ook:

Alleen mbo’ers moeten examen doen in burgerschap, tot onvrede MBO Raad: ‘Het stoort mij’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer