Enorme wachtlijsten bij gemeenten: inburgering loopt vertraging op
Asielzoekers kunnen in veel gevallen niet beginnen aan hun inburgering door lange wachtlijsten in gemeenten. Dat meldt De Telegraaf op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2022 kon ruim 70 procent van de asielzoekers niet beginnen aan het traject.
In dat jaar werden ruim 19.000 asielzoekers inburgeringsplichtig, nadat ze door de IND waren gescreend en een verblijfsvergunning hadden gekregen. Aan het eind van het jaar waren 5500 van hen daadwerkelijk begonnen aan het proces dat vaak jaren duurt, schrijft de krant.
De inburgering begint met persoonlijke gesprekken waarin het niveau wordt ingeschat, waarna de asielzoeker mag beginnen. Sinds twee jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor het inburgeringsproces, maar in iets minder dan de helft van de gevallen verbleef de asielzoeker nog in een asielzoekersopvang in een andere gemeente, waardoor het proces niet kon beginnen.
Van de statushouders met een woning had ongeveer de helft de gesprekken met de gemeente aan het eind van het jaar nog niet afgerond, blijkt uit de cijfers. Het streven is om dat binnen tien weken te doen. "Statushouders wachtten vaak meerdere maanden voor ze gevestigd werden in een gemeente die verantwoordelijk is voor de inburgering. Daarna duurt het soms maanden voor ze een inburgeringsplan krijgen", schrijft het CBS.
Hoge asielinstroom
De hoge asielinstroom maakt de taak voor gemeenten alleen maar ingewikkelder, laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weten. Bovendien is er een tekort aan professionals, medewerkers bij welzijnsorganisaties en klaslokalen. Ook geld speelt een rol. "De kosten die gemeenten maken op bijvoorbeeld het gebied van begeleiding van de inburgeraar, worden niet gecompenseerd."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) erkende vorig jaar al dat asielzoekers soms maanden moeten wachten en beloofde beterschap. Inburgeren duurt gemiddeld zo'n drie jaar. Van Gennip ziet kansen in online onderwijs.
Bureaucratie
"Je wil dat mensen zo snel mogelijk in de samenleving meedraaien", reageert directeur Politieke Zaken van denktank HCSS Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dit is de zoveelste keer dat we zien dat bureaucratie Nederlandse processen nekt. Helemaal rond de IND. Ik denk dat iedereen zijn buik er vol van begint te krijgen."