Wilders doorbreekt radiostilte op X, Omtzigt is er niet heel blij mee
PVV-leider Geert Wilders klom weer in de pen op X, ten onvrede van NSC-leider Pieter Omtzigt. "Ik had me voorgenomen enige mate van radiostilte te betrachten", reageert hij in de politieke vrijdag van Op1 op NPO 1.
Wilders schreef dat hij "die groeiende asielinstroom niet meer kan aanzien." Hij verwijst naar het forse woningtekort in ons land. "Steeds meer dorpen en steden lijken bezet gebied. Nederland is onherkenbaar. Overal azc's. Dat moet snel stoppen. Nul concessies. Ben er klaar mee."
Tekst gaat verder onder de X.
Ik kan die groeiende asielinstroom niet meer aanzien.
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) April 5, 2024
Ons land is propvol, het kost miljarden, we hebben een giga woningtekort en steeds meer dorpen en steden lijken bezet gebied. Nederland is onherkenbaar. Overal azc’s.
Dat moet snel stoppen. Nul concessies. Ben er klaar mee.
Het siert de PVV'er niet, vindt Omtzigt. "Ik zou deze tweet niet retweeten. Dat is niet mijn manier om daar over te spreken." Ruimte om af en toe een politieke boodschap te uiten als er een debat zou zijn moet kunnen, maar verder zouden de onderhandelaars aan de formatietafel zich "eigen van radiostilte" betrachten.
Historicus Maarten van Rossem schreef onlangs een boek over populisme. Hij noemt de reactie van Wilders "klassiek 'Geert gelul'". "Dat hij het niet afleert, jij zit er nu mee", zegt hij tegen Omtzigt. "Met zo'n tekst van een medeonderhandelaar die niet goed bij z'n hoofd is."
Tekst gaat verder onder de X.
Europese verkiezingen
De uitspraak van Wilders op X komt waarschijnlijk niet volledig uit de lucht vallen. Vanavond presenteerde de PVV ook hun verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen. Zo wil de PVV zich in het Europees Parlement hard maken om "Nederland weer op 1" te zetten. Van een Nexit is geen sprake meer, vergeleken met het vorige verkiezingsprogramma uit 2019.
"We gaan nu een verkiezingscampagne in en een van de springende thema's bij deze verkiezingen is hoe we omgaan met het migratievraagstuk. In Europa is dat ontzettend belangrijk", reageert Omtzigt. "Dat politici er iets over gaan zeggen, dat lijkt me wel helder. Je kunt wel denken dat je een regering aan het formeren bent en dat politici niet vertellen wat ze met de verkiezingen willen, maar dat kun je niet vragen."