Hollandse drop blijkt helemaal niet Hollands: ‘Mythes zijn leuker dan feiten’
Een verrassende onthulling doet in de Nederlandse dropwereld veel stof opwaaien. Hollandse drop blijkt namelijk helemaal niet typisch Hollands, ontdekte kunst- en wetenschapshistoricus Marieke Hendriksen. Ze dook in de historie van dit product en kwam tot de ontdekking dat het recept uit de vroegmoderne apotheek afkomstig is. Ook in onze buurlanden, die er net zo snel bij waren als Nederland.
Hendriksen schreef een boek over de geschiedenis van drop. Het wordt nu als snoepgoed gezien, maar vroeger werd het gebruikt als medicijn. Tot de negentiende eeuw waren er weinig middelen tegen een zere keel, waardoor artsen drop voorschreven. Ook buiten Nederland.
Omdat drop destijds op een andere manier werd gemaakt, werkte het beter tegen een zere keel dan de huidige drop. "De oude recepten bevatten heel veel zoethoutpasta, de drop was destijds veel intenser", zegt Hendriksen daarover in Trouw. "De huidige supermarktdrop bevat 1 tot 2 procent zoethout. Dan moet je heel veel eten om iets te merken van de antibacteriële werking."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Marketing
Kortom, alle verhalen over ouderwetse Hollandse dropmakers kunnen de prullenbak in. Een schrijnend voorbeeld is Jochum Douwenga, 'het gezicht' achter het dropmerk Oldtimers. Hij bestaat namelijk helemaal niet. Het portret van Douwenga, te zien op de verpakkingen, is een Amerikaanse stockfoto. "Het is allemaal marketing", zegt Hendriksen. "De meeste fabrikanten zijn niet eens geïnteresseerd in de dropgeschiedenis."
"Mythes zijn bijna altijd leuker dan feiten", reageert Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We houden het gewoon op Hollandse drop."