main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 5 april 2024 — 07:03

Examinator sjoemelde met honderden bouwdiploma’s

Een 62-jarige man uit Friesland is afgelopen week aangehouden door de Opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie op verdenking van fraude met examens voor VCA-diploma’s voor in de bouw en de chemische industrie.

Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie aan het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL. Het gaat om zeker 1300 diploma’s die inmiddels ongeldig zijn verklaard. Daarnaast is de examinator op non-actief gezet.

In de bouw of industrie kunnen ongelukken gebeuren door bijvoorbeeld het werken op hoogte of met zware materialen, grote machines en gevaarlijke stoffen. Werknemers op de bouwplaats moeten daarom veelal een VCA-diploma in het bezit hebben, zodat ze de veiligheidsvoorschriften en regels kennen en kunnen toepassen. Een 62-jarige man uit Friesland nam als examinator dit soort testen af, maar heeft hierbij tussen begin 2019 en begin 2021 kandidaten geholpen bij het behalen van hun examen. Hij deed dit onder andere door antwoorden voor te zeggen of zelf in te vullen.

Oproep aan bouwondernemers: check diplomaregister

Het gaat in totaal om zeker 1300 VCA-diploma’s die inmiddels ongeldig zijn verklaard. Dat wil zeggen dat ze uit het systeem, het Centraal Diploma Register, zijn gehaald. Bedrijven krijgen hiervan geen melding. Daarom vreest de Arbeidsinspectie dat er nog steeds mensen werken met die diploma’s en dus roept de Arbeidsinspectie bedrijven op om het Centraal Diploma Register te checken.

Hoe is de Arbeidsinspectie de frauderende examinator op het spoor gekomen? Martine Suijkerbuijk, hoofd Opsporing van de Nederlandse Arbeidsinspectie, vertelt er vanavond over in Het Misdaadbureau vanaf 19u op NPO Radio 1.

Lees ook:

Politie slaat alarm: steeds meer kinderporno gemaakt met hulp van AI

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer