Alleen mbo’ers moeten examen doen in burgerschap, tot onvrede MBO Raad: ‘Het stoort mij’
Als het aan onderwijsminister Robbert Dijkgraaf ligt, moeten studenten in het mbo vanaf 2026 examen doen in burgerschapsonderwijs. De MBO Raad is verbaasd dat alleen mbo'ers aan zo'n examen worden onderworpen. "Het past helemaal niet in de waaiergedachte van de minister", zegt voorzitter Adnan Tekin in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Dijkgraaf kondigde vorig jaar zomer al aan dat de eisen voor het vak burgerschap omhoog zouden moeten. Volgens onder meer de Onderwijsinspectie waren die eisen te vaag en vrijblijvend. Bij burgerschap leer je bijvoorbeeld meer over de werking van de rechtsstaat, het herkennen van desinformatie en zelfstandig omgaan met geld.
Eerder zag de bewindsman nog af van een examen. Dat hing samen met de studiedruk en het feit dat een kennistoets als examenvorm ongeschikt was. "Nu blijkt dat een examen ook ingevuld kan worden met een portfolio, besluit de minister toch een instellingsexamen in te voeren. Studenten en docenten staan hier ook positiever tegenover", aldus het ministerie.
'Past niet in waaiergedachte'
Voorzitter van de MBO Raad Tekin onderschrijft het belang van burgerschap. "Dat burgerschap een belangrijk onderdeel is in het mbo, is evident. Het is één van de drie opdrachten die wij hebben", zegt hij. "Maar wat ik een beetje vreemd vind in deze tijd, is dat mbo'ers wél aan burgerschap moeten doen, en we tegelijkertijd zien dat 17-jarige havisten die naar het hbo gaan, helemaal niks aan burgerschap doen op het hbo. Dat past helemaal niet in de waaiergedachte van de minister."
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.
Hij hoopt dat de minister het examen in burgerschap breder trekt. "Het stoort mij dat in de samenleving aan mbo'ers wel deze eisen worden gesteld en aan studenten in het hoger onderwijs niet", aldus de voorzitter van de MBO Raad.