Is de strijd tussen Biden en Trump om presidentschap er één van geld? ‘De dollarbiljetten vliegen je om de oren’
De campagnekas van presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump wordt met de dag meer gespekt. Cruciaal voor de verkiezingen in november. “Je kan het ambt niet kopen, maar geld helpt”, zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het duurt nog wel even voordat Amerikanen naar de stembus mogen, maar de strijd om het presidentschap is al volle gang. Links en rechts proberen Biden en Trump geld in te zamelen om zichzelf op nog meer de kaart te zetten. “De dollarbiljetten vliegen je om de oren. Dit is Amerika”, zegt Post.
Biden is momenteel beter op weg dan zijn Republikeinse concurrent. Biden heeft 155 miljoen dollar in de kas zitten, waar Trump het vooralsnog moet doen met 42 miljoen. “Trump loopt flink achter, maar er is een inhaalslag gaande. Trump gaat nog avonden organiseren met sponsors.”
‘Superavonden’
Neem bijvoorbeeld de ‘superavonden’ die Trump gaat organiseren in Madison Square Garden of het Yankee Stadium in New York. Wie daar bij wil zijn moet flink in de buidel tasten. “Een kaartje kost 100 dollar en het kan oplopen tot één miljoen!”, weet Post.
De reden dat Trump financieel gezien mijlenver achter ligt op zijn concurrent, heeft ermee te maken dat een groot deel van zijn geld in de zakken van advocaten verdwijnt. Een minder gevulde campagnekas betekent niet dat Trump bij voorbaat kansloos is tegen Biden. Tijdens de verkiezingen in 2016, die hij won, had hij ook significant minder centjes te besteden dan Hillary Clinton. “Trump is een meester in het genereren van vrije publiciteit. Je kan het ambt niet kopen, maar geld helpt.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Naast de superavonden heeft Trump nog een andere manier om zijn kas te spekken: marketing en verkoop. “Hij heeft Trump-whisky, Trump-meubels en hij heeft zelfs de bijbel ingezet waar hij royalty’s van krijgt”, vertelt de Amerikakenner doelend op de ‘God Bless The USA Bible’. Die bijbel is voor een kleine 60 dollar aan te schaffen. In zijn campagnes zegt Trump ook regelmatig dat iedere Amerikaanse burger in bijbel in de la moet hebben liggen. “Daarmee probeert hij vooral conservatieve christelijk Amerika achter zich te krijgen.”
Biden 2.0
Maar ook Biden heeft recent een grote bijeenkomst bij publiek georganiseerd. Hij stond op het podium om zichzelf te promoten en kreeg daarbij hulp van voormalig presidenten Bill Clinton en Barack Obama. “Dat leverde zo’n 26 miljoen dollar op”, zegt Post.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Volgens Post heerst er vaak het beeld van Biden dat hij een “slapende of half seniele” man is. “Maar er is iets wonderlijks gaande. Er is een Biden 2.0. We zien hem plotseling verschijnen in de swing states, waar het écht om gaat.” Daarnaast maakt Biden ook grapjes over zijn eigen leeftijd. “Het is toch een handicap die je hebt en hij weet dat dat een probleem is.”
Robert F. Kennedy jr.
Er is nog een onafhankelijke kandidaat die meedingt om het presidentschap. Een bekende naam, die weinig wordt genoemd: Robert F. Kennedy jr. De zoon van de vermoorde senator Robert F. Kennedy en de neef van oud-president en de tevens vermoorde John F. Kennedy. Het is de vraag bij wie hij de meeste stemmen gaat weghalen.
“Hij heeft een aantal heel rechts-conservatieve standpunten als het gaat om bijvoorbeeld vaccins. Dan kom je in de buurt van een deel van de achterban van Trump.” Maar Kennedy heeft volgens Post ook een progressieve kant. Bijvoorbeeld als het gaat om oorlogen, waar hij – net zoals veel jonge Democraten – niks van moet hebben. “Op dit moment lijkt het erop dat hij wat meer van Biden afsnoept, al is het maar een enkele procent.”
Lees ook:
Biden reageert geschokt op speech Donald Trump: ‘Een bloedbad dreigt’
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer