main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 april 2024 — 12:55

Moet Shell meer doen om CO2-uitstoot terug te dringen? ‘Ze zal zeggen dat je dat niet kunt verwachten van een bedrijf’

In 2021 besliste de rechter dat Milieudefensie een punt had en bepaalde dat Shell meer moest doen om te vergroenen. Shell was het er niet mee eens en spande een hoger beroep aan dat vandaag plaatsvindt. “Ze zijn zelfs van advocatenkantoor gewisseld”, vertelt hoofdredacteur van EW Magazine Hella Hueck in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Hueck, die de zaak op de voet volgt, had ’s werelds grootste olieconcern niet verwacht de zaak bij de rechter te gaan verliezen. Voor het hoger beroep zijn ze van advocatenkantoor gewisseld. “Als het aan Shell ligt gaat die uitspraak die bij de rechtbank in eerste aanleg is toegewezen aan Milieudefensie, dat Shell echt wat aan z’n uitstoot moet doen en ook aan die van z’n klanten, van tafel.”

Hueck verwacht dat Shell dezelfde argumenten zal aandragen als in 2021. Wel zullen ze die nog beter gaan onderbouwen. “Van overheden kun je verwachten dat ze wetten maken, die hebben internationale afspraken gemaakt”, vertelt Hueck. Dat kwam ook naar voren in de Urgenda-zaak die bepaalde dat de Nederlandse overheid beter haar best moet doen om de CO2-uitstoot te beperken.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

‘Dat kan je niet verwachten van een bedrijf’

“Maar Shell zal zeggen: dat kan je niet verwachten van een bedrijf. Wij kunnen niet in ons eentje die hele uitstoot in de hele wereld naar beneden krijgen”, vervolgt Hueck. “Als je kijkt naar mensenrechten, dat is ook vaak zo’n grond in zo’n zaak, dan zullen ze ook zeggen: dit gaat te ver. Dit is té indirect.” Shell zal vermoedelijk de vergelijking trekken met andere olieconcerns in de wereld die nu minder groen zijn dan zijzelf.

Shell heeft sinds vorig jaar een nieuwe CEO aan het roer, Wael Sawan, die de klimaatambities van zijn voorganger in de ijskast heeft gezet. Hij zou met Shell meer willen focussen op de kernactiviteiten van het bedrijf rond olie en gas. Volgens Hueck kijkt de CEO wel naar de investeringen die het bedrijf doet in wind en gas. “Die renderen eigenlijk wel goed.”

In de kern van die vergroening van Shell ten opzichte van andere bedrijven zit er wel wat in, denkt Hueck. “Maar Milieudefensie zal beargumenteren dat dat allemaal wel zo zal wezen, of ze zullen het misschien zelfs betwisten. Maar ze zullen ook zeggen: je hebt een veel hogere verplichting om ons allemaal veilig te houden in de Nederlandse samenleving.”

Shell moet voortrekkersrol op zich nemen

D66-Kamerlid Jan Paternotte, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, vindt het “moeilijk voor te stellen dat we de klimaatdoelen halen, zonder dat grote bedrijven daar ook grote stappen in zetten”, reageert hij. “Shell, het grootste oliebedrijf ter wereld, heeft een enorm kapitaal wat ze kunnen inzetten. Dat levert misschien niet in het eerste jaar veel geld op, maar als je er flink in investeert, kan dat zich terugbetalen. Dat zie je ook aan het Deense staatsoliebedrijf, die maken nu gigantisch veel winst op windenergie. Alleen moet je die stap wel durven zetten.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Ook demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen (ChristenUnie) vindt dat Shell een rol zou moeten spelen als voorloper in de energietransitie. “Dat je niet alleen zegt dat je de beste bent in de markt, maar ook kijkt welke volgende stappen we kunnen zetten. Daar zou ik Shell toe willen aanmoedigen.”

Lees ook:

Shell-topman Frans Everts: Mogelijk tankstations dicht als Shell klimaatzaak verliest

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer