main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 april 2024 — 12:55

Moet Shell meer doen om CO2-uitstoot terug te dringen? ‘Ze zal zeggen dat je dat niet kunt verwachten van een bedrijf’

In 2021 besliste de rechter dat Milieudefensie een punt had en bepaalde dat Shell meer moest doen om te vergroenen. Shell was het er niet mee eens en spande een hoger beroep aan dat vandaag plaatsvindt. “Ze zijn zelfs van advocatenkantoor gewisseld”, vertelt hoofdredacteur van EW Magazine Hella Hueck in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Hueck, die de zaak op de voet volgt, had ’s werelds grootste olieconcern niet verwacht de zaak bij de rechter te gaan verliezen. Voor het hoger beroep zijn ze van advocatenkantoor gewisseld. “Als het aan Shell ligt gaat die uitspraak die bij de rechtbank in eerste aanleg is toegewezen aan Milieudefensie, dat Shell echt wat aan z’n uitstoot moet doen en ook aan die van z’n klanten, van tafel.”

Hueck verwacht dat Shell dezelfde argumenten zal aandragen als in 2021. Wel zullen ze die nog beter gaan onderbouwen. “Van overheden kun je verwachten dat ze wetten maken, die hebben internationale afspraken gemaakt”, vertelt Hueck. Dat kwam ook naar voren in de Urgenda-zaak die bepaalde dat de Nederlandse overheid beter haar best moet doen om de CO2-uitstoot te beperken.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

‘Dat kan je niet verwachten van een bedrijf’

“Maar Shell zal zeggen: dat kan je niet verwachten van een bedrijf. Wij kunnen niet in ons eentje die hele uitstoot in de hele wereld naar beneden krijgen”, vervolgt Hueck. “Als je kijkt naar mensenrechten, dat is ook vaak zo’n grond in zo’n zaak, dan zullen ze ook zeggen: dit gaat te ver. Dit is té indirect.” Shell zal vermoedelijk de vergelijking trekken met andere olieconcerns in de wereld die nu minder groen zijn dan zijzelf.

Shell heeft sinds vorig jaar een nieuwe CEO aan het roer, Wael Sawan, die de klimaatambities van zijn voorganger in de ijskast heeft gezet. Hij zou met Shell meer willen focussen op de kernactiviteiten van het bedrijf rond olie en gas. Volgens Hueck kijkt de CEO wel naar de investeringen die het bedrijf doet in wind en gas. “Die renderen eigenlijk wel goed.”

In de kern van die vergroening van Shell ten opzichte van andere bedrijven zit er wel wat in, denkt Hueck. “Maar Milieudefensie zal beargumenteren dat dat allemaal wel zo zal wezen, of ze zullen het misschien zelfs betwisten. Maar ze zullen ook zeggen: je hebt een veel hogere verplichting om ons allemaal veilig te houden in de Nederlandse samenleving.”

Shell moet voortrekkersrol op zich nemen

D66-Kamerlid Jan Paternotte, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, vindt het “moeilijk voor te stellen dat we de klimaatdoelen halen, zonder dat grote bedrijven daar ook grote stappen in zetten”, reageert hij. “Shell, het grootste oliebedrijf ter wereld, heeft een enorm kapitaal wat ze kunnen inzetten. Dat levert misschien niet in het eerste jaar veel geld op, maar als je er flink in investeert, kan dat zich terugbetalen. Dat zie je ook aan het Deense staatsoliebedrijf, die maken nu gigantisch veel winst op windenergie. Alleen moet je die stap wel durven zetten.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Ook demissionair staatssecretaris voor Volksgezondheid Maarten van Ooijen (ChristenUnie) vindt dat Shell een rol zou moeten spelen als voorloper in de energietransitie. “Dat je niet alleen zegt dat je de beste bent in de markt, maar ook kijkt welke volgende stappen we kunnen zetten. Daar zou ik Shell toe willen aanmoedigen.”

Lees ook:

Shell-topman Frans Everts: Mogelijk tankstations dicht als Shell klimaatzaak verliest

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer