Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Drie op de vier weggebruikers maakt zich schuldig aan mobielgebruik achter het stuur

Rick Hartkamp

Het gebruik van de mobiele telefoon onder weggebruikers is met tien procent toegenomen vergeleken met zes jaar geleden. Drie op de vier weggebruikers maakt zich hier weleens schuldig aan. Dat meldt het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) na onderzoek.

Het onderzoek wordt iedere twee jaar uitgevoerd en de structurele stijging is volgens deskundigen levensgevaarlijk. Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte pleit in Goedemorgen Nederland op NPO 1 voor meer controle. "Voor de verkeersveiligheid is dat heel belangrijk. Zeker omdat het zo veel ongelukken veroorzaakt."

Campagnes die wijzen op de gevaren van mobielgebruik tijdens het verkeer maakt weinig verschil, evenals het uitdelen van boetes, blijkt uit de cijfers. Het bedrag is behoorlijk en vorige maand is het boetebedrag verhoogd naar 420 euro in de auto en 160 euro op de fiets. De D66'er is benieuwd naar het effect van een hogere boete. "Ik denk dat je maar één keer die boete moet hebben om te denken: 'dit wil ik niet nog een keer meemaken'." Hij roept weggebruikers met klem op om de telefoon weg te leggen tijdens het rijden of fietsen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

200.000 boetes

In 2023 werden bijna 200.000 automobilisten en fietsers op de bon geslingerd voor onder meer bellen in het verkeer. Andere veel voorkomende handelingen zijn het bijwonen van vergaderingen, het spelen van spellen en het maken van foto's. Hoeveel ongelukken er precies gebeuren met als oorzaak telefoongebruik is slechts ruw in te schatten. Uit oude buitenlandse onderzoeken bleek dat jaarlijks tientallen tot ruim honderd dodelijke verkeersongevallen plaatsvinden met als primaire oorzaak de mobiele telefoon.

Jongeren tussen de 18 en de 24 maken zich het vaakst schuldig achter het stuur. Omdat automobilisten in deze leeftijdscategorie een hoger ongevalsrisico hebben, maakt de SWOV zich grote zorgen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau