Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe wordt er door experts een schatting gemaakt van een schotafstand?

In onderzoek naar een moord of liquidatie door een vuurwapen is het natuurlijk van belang om te achterhalen wie de schutter is. Wat ook belangrijk is, is welk wapen gebruikt wordt en vanaf welke afstand wordt geschoten. Hoe maken experts daar een schatting van?

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de beschikking over een schietbaan, waar allerlei proefschoten worden gedaan. Ze hebben kasten vol met documenten, waar talloze schotafstanden van verschillende wapens in staan omschreven. Ze hebben zelfs een machine waarmee zij kruitdeeltjes beter in beeld kunnen brengen.

Koen van der Ham is schotresten-expert bij het NFI en legt uit hoe hij te werk gaat. "Met een microscoop kan ik kijken naar wat ik zie zitten rond die beschadiging", daarmee doelt hij in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 op een T-shirt met schotgaten erin.

Luister deze aflevering van Het Misdaadbureau nu terug als podcast.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Als Van der Ham meerdere sporen heeft ontdekt, perst hij onder hoge druk een stuk filtreerpapier op het kledingstuk. Daar gaat vervolgens een kleurreagens overheen. "Al het lood wat aanwezig is op dat filtreerpapier, kleurt roze. Dat kunnen wij dan vergelijken met referenties in onze databases."

Hoe achterhaald Van der Ham dan of er van dichtbij of veraf geschoten is? "Veel sporen op een klein oppervlak betekent een korte schotafstand", vertelt hij. Minder sporen op een veel groter oppervlak indiceert dat iemand van een grotere afstand geschoten heeft. "Omdat die schotresten als het ware als een toeter uit die loop komen. Dus hoe verder weg je komt, hoe groter die spreiding wordt en hoe minder sporen je kan terugvinden." Soms kan een afstand zelfs zo groot zijn, dat er helemaal geen sporen te vinden zijn.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau