Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Tiende editie Museumweek tijdens Pasen van start: ‘Stimuleert creativiteit van mensen’

Rick Hartkamp

Zaterdag start de tiende editie van de Museumweek. Het doel: zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met het uitgebreide aanbod van kunst en cultuur. "We hebben 400 musea in Nederland die bij de Museumvereniging zijn aangesloten. Zij gaan deze week samen vieren met mooie evenementen en activiteiten die zijn georganiseerd", aldus Annabelle Birnie, directeur van het H'ART Museum in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het Paasweekend is de start van het museumseizoen, mede omdat dat weekend vaak het eerste moment is dat mensen vanuit huis weer de zon ingaan, zegt Birnie. "En toeristen komen weer naar Nederland toe. Het is leuk dat musea dan iets extra te bieden hebben. Daarom is het Paasweekend wel echt het weekend waar we altijd enorm naar uitkijken."

Musea zijn onmisbaar

Het imago van musea blijkt intussen allesbehalve stoffig en saai: maar liefst driekwart van alle Nederlanders vindt musea onmisbaar. Birnie is daar blij mee. "Het is onze collectieve geschiedenis en ons erfgoed. Kunst en cultuur geeft ons daarnaast ook een blik op een andere denkwijze en andere manieren hoe je naar iets kan kijken. Er zijn heel veel verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor ons."

Techexpert Ben van der Burg wordt altijd enthousiast van musea, omdat het de creativiteit van mensen stimuleert. "Musea laten mij dingen zien die ik nooit had verwacht. Een kunstenaar had bijvoorbeeld een zelfportret gemaakt uit buisjes van alle basiselementen waar een mens uit bestaat. Ik kan dat niet verzinnen. Je krijgt gedachten die je nooit hebt en juist dat is de basis van nieuwe ideeën en innovatie."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Musea door heel Nederland

Birnie wil benadrukken dat musea niet alleen in de Randstad te vinden zijn, maar dat ze over heel Nederland zijn verdeeld. Wat van groot belang is voor de Nederlandse identiteit, onderstreept ze. "Zeven van de tien Nederlanders hebben een museum in de directe omgeving. Dat vinden ze belangrijk, omdat het niet alleen een leuk uitje is, maar het hun omgeving verrijkt."

Volgens de museumdirecteur zijn musea een basisbehoefte om te kunnen ontspannen en om iets anders te zien dan in het dagelijks leven. "De museumdichtheid maakt Nederland wat dat betreft heel uniek."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Formerende partijen

Er is alleen één probleem: kunst en cultuur staat niet prominent op het lijstje van de formerende partijen. Birnie maakt zich echter geen zorgen. "Ik denk dat tussen campagnevoeren en regeren een gat zit. Ook zie ik op de lijstjes van de partijen die het kabinet gaan vormen heel duidelijk staan dat er wel aandacht is voor erfgoed, monumenten en archeologie."

Birnie hoopt dat ze deze elementen van de Nederlandse cultuur breed op gaan pakken. "Als je dat goed wil onderhouden, dan hoort de kunst- en cultuursector daar ook bij. Vooral de monumenten, waar het monumentenbudget een belangrijke factor is, moeten weer teruggezet worden op de kaart. Om alle kerken en mooie erfgoedgebouwen te onderhouden. Ik heb goede hoop."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau