Paasvuurtraditie nu zelf onder vuur, maar niet in Espelo
Op veel plekken in ons land worden dit weekend paasvuren aangestoken. Toch is er de afgelopen jaren veel om te doen geweest. Door een opeenstapeling van veiligheids- en stikstofregels worden veel paasvuren gedoofd voor ze überhaupt zijn aangestoken. Maar in het Overijsselse buurtschap Espelo gaat de fik er nog gewoon ouderwets in.
Wekenlang verzamelen jongeren takken en dor hout voor het grote vuur. Marc Oostenenk, organisator van het paasvuur in Espelo, vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat ze al in januari zijn begonnen om hout te verzamelen. "Elke zaterdag met een groep jongens."
Geesten verjagen
De traditie van het paasvuur gaat al heel ver terug in de tijd. "Vroeger was het om geesten te verjagen van het land, wanneer de lente weer begint. Maar tegenwoordig is het meer een competitie geworden met andere vuren in de buurt", vertelt Oostenenk enthousiast. "Het is een strijd geworden en dan hebben ze het het hele jaar erover wie gewonnen en verloren heeft."
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van WNL!
Twee weken geleden zijn Oostenenk en zijn kompanen begonnen met het opbouwen van de stellage. Met een steiger wordt tak voor tak naar boven gebracht. "Het is nu een metertje of negen à tien."
"Sinds twee jaar doen we het voor de mooiste. Dan moet je hem helemaal mooi rondmaken en strak afwerken met groen. Dat is een heel karwei", vertelt Oostenenk. "Dat hout komt allemaal van de boeren uit de buurt vandaan. Een beetje landschap onderhouden is het eigenlijk."
Houdt het buurtschap bijeen
De traditie is belangrijk voor het buurtschap, vertelt Oostenenk. "Espelo is best wel klein. In 2015 is de basisschool gesloten, dus zulke evenementen als Pasen houdt de buurt bij elkaar. Dat is gewoon mooi om te zien dat er met het volledige buurtschap geholpen wordt."