Een woning vinden is voor gescheiden millennials een drama: ‘Mensen slapen stiekem op kantoor’
Van scheiden komt lijden. Helemaal als het gaat om woonruimte. Niet zo gek dat steeds meer stellen bij elkaar blijven, simpelweg om een dak boven hun hoofd te houden. Veel anderen zien zich genoodzaakt voor een noodoplossing te kiezen. ”Je ziet hier Amerikaanse taferelen.”
Vooral millennial stellen komen qua woonruimte in de penarie als ze besluiten uit elkaar te gaan. Woonruimte is moeilijk te vinden en duur. Bijna veertig procent verbreekt de relatie of het huwelijk daarom maar niet.
Maickel van den Burg runt een scheidingshotel, waar kersverse alleenstaanden een eigen slaapkamer hebben, maar voorzieningen als de douche en keuken delen. ”Tot een paar jaar geleden kwamen vooral veertigers en vijftigers hier wonen. Nu zijn het mensen tussen de dertig en veertig”, vertelt Van den Burg in Stand van Nederland: Generatie Next.
Geen vangnet
De gescheiden dertigers hebben vaak een modaal inkomen. ”Die komen juist in de problemen als het gaat om betaalbaarheid. Die hebben niet het vangnet dat mensen met een lager inkomen hebben. Daarnaast krijg je na een scheiding geen urgentie meer.”
De ‘hotelier’ ziet dat veel gescheiden millennials hierdoor in de problemen komen. ”Je zou er een realitysoap van kunnen maken. Het zijn hele Amerikaans taferelen, maar het gebeurt gewoon in Nederland. Mensen slapen stiekem op kantoor, in een caravan of bij vrienden. Een groot deel woont zo voordat ze bij ons komen. Als ze geen uitweg meer vinden, dan is de enige optie de daklozenopvang.”
30 vierkante meter
Dat lot is Janine Guijt bespaard gebleven, maar de woonsituatie van de 26-jarige moeder van twee jonge kinderen is allesbehalve ideaal. Twee jaar geleden besloten zij en haar partner te gaan scheiden en sindsdien woont ze in een studio van 30 vierkante meter – samen met haar kinderen. “Vrienden uitnodigen gaat eigenlijk niet, dan worden de kinderen wakker”, zegt Janine wat gelaten terwijl ze naar haar inboedel kijkt. “Het is nu al vaak op bed zitten als we gaan eten bijvoorbeeld.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!
Janine en haar ex hadden samen een huurhuis. “Ik kon dat in mijn eentje niet betalen.” De enige optie voor Janine was dus om veel kleiner te gaan wonen. “Urgentie krijg je in deze situatie echt niet. Er zijn veel mensen die gescheiden zijn of iets hebben. Mijn situatie is niet meer bijzonder.” Toch heeft Janine nog geluk gehad, benadrukt ze. “Dit pand wordt binnenkort gesloopt, maar er stonden veel mensen op de wachtlijst om hier te komen wonen. Er stonden tien mensen in deze ruimte. Via een loting ben ik uiteindelijk uitgekozen.”
Langer in scheidingshotel
Het scheidingshotel van Van den Burg huisvest ongeveer duizend mensen. “Ze verblijven hier tussen de 8 en 14 maanden, maar door de problemen op de woningmarkt neemt de tijd dat iemand hier woont toe.” Volgens de eigenaar ontstaat er een soort community van gelijkgestemden: “Mensen gaan samen eten en bouwen een leven op.”
De inspiratie voor het hotel vond Van den Burg in zijn eigen omgeving. “Tien jaar geleden gingen mijn ouders niet meer goed met elkaar. Tegelijkertijd zag ik heel veel leegstand in Nederland. Daar wilde ik wat mee.” Van den Burg zag hoe moeilijk de zoektocht was van zijn ouders naar een geschikte woonruimte. “Je loopt tegen heel veel dingen aan. De nood is enorm.”
Veertig procent van de relaties strandt, vooral het aantal scheidingen onder 30-minners stijgt enorm. Vrouwen gaan er hierna financieel het meest op achteruit. ‘Stand van Nederland: Generatie Next’ onderzoekt hoe ze dit kunnen voorkomen. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2.
Lees ook:
Het aantal echtscheidingen was vorig jaar op het laagste niveau in vier decennia
Door: Floortje van Gameren
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer