Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Dierenbescherming krijgt steeds meer gedumpte hanen binnen: ‘Denk na voordat je aan kuikentjes begint’

Michiel van Renselaar

Helemaal met Pasen lijkt een tuin vol scharrelende kippetjes heel romantisch, maar kuikentjes kunnen ook zomaar uitgroeien tot kraaiende hanen. De Dierenbescherming krijgt steeds meer hanen binnen, omdat mensen niet hebben nagedacht over de gevolgen van hun aanschaf.

''Achter mij zie je de nieuwe hanenverblijven. Deze hokken waren er vorig jaar nog niet, maar omdat er zoveel haantjes binnenkomen, hebben we ze maar gebouwd'', vertelt Saskia Thijssen van de Dierenbescherming in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De organisatie treft de gedumpte haantjes zwervend in het bos, ze worden in dozen achtergelaten bij containers of zonder pardon over het hek van een kinderboerderij gezet. Extra kwalijk, omdat ze niet kunnen overleven in het wild. Daarbij is het dumpen van dieren strafbaar.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!

Geen eieren

De Dierenbescherming vermoedt dat hanen impopulair zijn omdat ze 's ochtends vroeg kraaien, nogal fel uit de hoek kunnen komen en geen eieren leggen. ''Denk sowieso goed na over welk huisdier dan ook, maar laat je met Pasen niet verleiden om zomaar aan kuikentjes te beginnen als je geen haan wil houden'', zegt Thijssen.

De Dierenbescherming besluit dat hanen wel degelijk leuke huisdieren kunnen zijn. ''Een haan zorgt voor rust onder de dames en voor een gemoedelijke sfeer. Een haan waakt over zijn meiden en waarschuwt voor bijvoorbeeld katten en overvliegende roofvogels. Daarnaast zijn haantjes meestal prachtig om te zien en kan hun gekraai een heerlijk landelijk gevoel geven.''


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau