Molenaar Cock niet blij met windturbines bij Kinderdijk: ‘Dat moet je nooit doen’
Het idee om windturbines te bouwen rond Kinderdijk, kan ten koste gaan van de werelderfgoedstatus die het geniet. Tot verdriet en ergernis van molenaar Cock van den Berg. "Ik vind het helemaal niks", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
UNESCO bestempelt de 19 molens van Kinderdijk sinds 1997 als werelderfgoed, maar als er windturbines in de buurt uit de grond worden gestampt, kunnen de molens deze status verliezen. Molenaar Cock, die al 42 jaar werkzaam is in de molens van Kinderdijk, vindt het maar niks dat er windturbines komen. "Het verpest het landschap. Dat moeten ze nooit toestaan", uit hij zijn frustratie.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Er zouden zo'n zes tot tien windturbines moeten komen. De locaties worden nog onderzocht door gemeente Molenlanden, waar Kinderdijk onder valt. Uiteindelijk is het de provincie Zuid-Holland die de knoop moet doorhakken.
Zichtlijn der zichtlijnen
Net zoals molenaar Cock vecht de directeur van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk Peter-Jan van Steenbergen ook voor het behoud van de bijzondere UNESCO-status. Het gaat hem vooral om de "zichtlijn der zichtlijnen", zoals van Steenbergen het omschrijft. "Wij beschermen hier het typische Hollandse landschap."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
In die zichtlijn waar Van Steenbergen over spreekt, zouden dan windturbines van zo'n 280 meter hoog te zien zijn. Wie goed kijkt, ziet dan al een aantal hoogspanningen staan. "Alles wat erbij komt werkt verstorend", vindt Van Steenbergen.
Werelderfgoedstatus onder druk
"De UNESCO-status dreigt te verdwijnen als dit doorgaat, want dan mis je die unieke zichtlijn en dan mis je het unieke polderlandschap", gaat Van Steenbergen verder.
Tekst gaat verder onder X
Als er windturbines bij @KinderdijkMills worden gebouwd, dreigt het gebied zijn werelderfgoedstatus te verliezen. "Als het doorgaat mis je die unieke zichtlijn en het unieke polderlandschap", zegt directeur van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk Peter-Jan van Steenbergen. #WNL pic.twitter.com/Q8fEdde7U2
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) March 27, 2024
Hij maakt zich ook zorgen wat het mogelijk doet met het aantal bezoekers. "Wij zien dat de UNESCO-status heel belangrijk is om bezoekers aan te trekken. We hebben op dit moment een paarhonderdduizend betalende bezoekers en die zorgen voor de inkomsten die wij inzetten voor het onderhoud van de molens."
Als die inkomens verdwijnen, loopt ook Kinderdijk gevaar, stelt Van Steenbergen. "Als de bezoekersaantallen dalen, komen wij in gevaar. Tenzij de overheid het geen probleem vindt een paar miljoen per jaar erbij te lappen. Maar dan komt het wel bij de belastingbetaler terecht en ik vind het mooier om het bij de bezoekers op te halen."