main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 maart 2024 — 11:15

Poetin wijst naar Oekraïne om gezichtsverlies te voorkomen na aanslag Moskou: ‘Hij staat voor schut’

De Russische president Vladimir Poetin heeft zich blindgestaard op de oorlog in Oekraïne, waardoor moslimterroristen de aanslag in een Russisch muziekcomplex konden plegen. In een afleidingsmanoeuvre geeft Poetin nu Oekraïne de schuld, zegt VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans. “Dat doet hij heel bewust.”

Bij de aanslag vrijdag in Krasnogorsk, nabij Moskou, kwamen minstens 137 mensen om het leven. Volgens het Kremlin zijn elf verdachten gearresteerd, waaronder de vier vermoedelijke schutters. ISIS-K, een Afghaanse tak van IS, heeft de aanslag tot twee keer toe opgeëist, maar in Rusland krijgt die claim nauwelijks aandacht. Poetin suggereert namelijk betrokkenheid van Oekraïne.

“De vier mensen die op de mensen hebben geschoten en mensen hebben vermoord, zijn gevonden en opgepakt. Ze probeerden te vluchten en gingen richting Oekraïne. Daar is door Oekraïne van tevoren een veilige corridor voorbereid om de grens te passeren”, zei Poetin in een tv-toespraak daags na de aanslag.

Het bloedvergieten heeft een schokgolf in Rusland teweeggebracht. Poetin richt de aandacht op Oekraïne om gezichtsverlies te voorkomen, stelt VVD-Kamerlid Brekelmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij wil afleiden van het feit dat hij de Russen niet heeft kunnen beschermen tegen islamitisch terrorisme.”

Afleidingsmanoeuvre

Oekraïne direct aanwijzen als schuldige kan Poetin niet, zegt Brekelmans. Daarvoor ontbreekt het bewijs. “Hij suggereert wel dat de schuld bij Oekraïne ligt, door te zeggen dat de daders op weg waren naar Oekraïne, wat feitelijk waarschijnlijk niet zo is. Ze waren waarschijnlijk op weg naar Belarus. Maar door alleen de naam ‘Oekraïne’ te laten vallen, is dat toch het beeld dat blijft hangen bij de gemiddelde Rus.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Het Kremlin probeert zo af te leiden van het feit dat de binnenlandse veiligheidsdiensten de aanslag niet hebben kunnen verijdelen, zegt Brekelmans. “Het duurde ook heel lang voordat de veiligheidsdiensten konden ingrijpen. De aanslagplegers hebben twintig minuten lang kunnen rondschieten. Vervolgens hebben ze nog vier uur door Rusland kunnen rijden.”

“Het zijn allemaal tekenen van zwakte, die Poetin wil verbloemen”, zegt de VVD’er. “Hij wil de aandacht richten op wat voor hem de belangrijkste focus is; de oorlog in Oekraïne.”

De Russische dictator probeert de aanslag ondertussen in zijn voordeel te gebruiken. “Hij wijst met de vinger naar Oekraïne, zodat hij de aanslag als legitieme reden kan gebruiken om de strijd verder op te voeren. Zo kan hij de komende maanden bijvoorbeeld honderdduizenden Russen mobiliseren.”

IS leeft

ISIS-K is een Afghaanse tak van IS, afkomstig uit de regio Khorasan in Midden-Azië. De groepering zou de aanslag hebben gepleegd om wraak te nemen voor de Russische deelname in de strijd tegen IS, denkt Brekelmans. “Sinds de Russische inval in Afghanistan eind jaren zeventig, wordt Rusland, net als de VS, aangemerkt als kruisvaarder. IS ziet dit als een heilige oorlog.”

Hij gaat verder: “Het gaat in dit geval om de steun aan Syrië tegen IS, maar ook om steun aan regimes in Afrika en het Midden-Oosten, die optreden tegen Jihadisme en moslimterrorisme. Rusland wordt in dat opzicht als een grote vijand gezien. Er zijn in het verleden meerdere aanslagen gepleegd door islamitische terroristen.”

De afgelopen jaren is IS zich weer langzaam aan het oprichten, zegt Brekelmans. “IS had een kalifaat in Syrië en Irak, dat mede door Westerse interventie is onderdrukt. Maar je ziet dat op verschillende plekken waar een regime wankelt, IS weer opkomt. We zien het in Afghanistan, sinds de Taliban aan de macht is, maar ook in verschillende landen in de Sahel-regio. Naar mate IS meer bewegingsvrijheid heeft, zijn ze ook in staat om buiten hun eigen regio aanslagen uit te voeren.”

‘Dreiging beperkt zich niet tot Rusland’

Dat is wat ze nu hebben gedaan in Rusland, zegt Brekelmans. “Maar je ziet dat ook Frankrijk dit weekend het dreigingsniveau naar de hoogste staat heeft opgeschroefd. Dat betekent dat de dreiging zich niet alleen beperkt tot Rusland, maar dat wij ook in Europa extra waakzaam moeten zijn. We moeten onze inlichtingen goed op orde hebben en samenwerken met andere landen. De dingen die Rusland niet heeft gedaan.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Poetin heeft zich blindgestaard op Oekraïne en het onderdrukken van de eigen bevolking. Brekelmans: “Iedere activist wordt aangemerkt als terrorist, terwijl ze het oog op de echte terroristen zijn verloren. Wij moeten er in het Westen voor zorgen dat we het wel goed in de gaten blijven houden en ons niet in slaap laten sussen doordat het al wat langer geleden is dat er een aanslag heeft plaatsgevonden.”

Poetin staat voor schut, Oekraïne het slachtoffer

Volgens Amerikaanse functionarissen verzamelden de Verenigde Staten in maart al informatie dat ISIS-K een aanslag in Moskou plande. Rusland zou voor een aanslag zijn gewaarschuwd, zei Washington onlangs. Poetin deed die waarschuwing af als een complot van het Westen om Rusland te destabiliseren, vertelt Brekelmans. “Daardoor staat Poetin nu voor schut.”

Het is wel de vraag of de Amerikanen voor dit type aanslag hebben gewaarschuwd. Brekelmans: “De woordvoerder van president Biden zei van niet. Maar de VS heeft wel aangekondigd dat deze dreiging in Rusland heel reëel is. Poetin lijkt het naast zich neer te hebben gelegd.” Inmiddels hebben Amerikaanse functionarissen bevestigd dat de aanslag is gepleegd door IS.

De Russische dictator moet nu spierballen tonen en de aanslag vergelden, om zich te verzekeren van de steun van de bevolking. Brekelmans vreest dat dat in de praktijk betekent dat Poetin de strijd tegen Oekraïne kracht bijzet. “Dat maakt het extra treurig.”

Lees ook: 

Waarom pleegt IS een aanslag in Rusland?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer