main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 maart 2024 — 11:15

Poetin wijst naar Oekraïne om gezichtsverlies te voorkomen na aanslag Moskou: ‘Hij staat voor schut’

De Russische president Vladimir Poetin heeft zich blindgestaard op de oorlog in Oekraïne, waardoor moslimterroristen de aanslag in een Russisch muziekcomplex konden plegen. In een afleidingsmanoeuvre geeft Poetin nu Oekraïne de schuld, zegt VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans. “Dat doet hij heel bewust.”

Bij de aanslag vrijdag in Krasnogorsk, nabij Moskou, kwamen minstens 137 mensen om het leven. Volgens het Kremlin zijn elf verdachten gearresteerd, waaronder de vier vermoedelijke schutters. ISIS-K, een Afghaanse tak van IS, heeft de aanslag tot twee keer toe opgeëist, maar in Rusland krijgt die claim nauwelijks aandacht. Poetin suggereert namelijk betrokkenheid van Oekraïne.

“De vier mensen die op de mensen hebben geschoten en mensen hebben vermoord, zijn gevonden en opgepakt. Ze probeerden te vluchten en gingen richting Oekraïne. Daar is door Oekraïne van tevoren een veilige corridor voorbereid om de grens te passeren”, zei Poetin in een tv-toespraak daags na de aanslag.

Het bloedvergieten heeft een schokgolf in Rusland teweeggebracht. Poetin richt de aandacht op Oekraïne om gezichtsverlies te voorkomen, stelt VVD-Kamerlid Brekelmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Hij wil afleiden van het feit dat hij de Russen niet heeft kunnen beschermen tegen islamitisch terrorisme.”

Afleidingsmanoeuvre

Oekraïne direct aanwijzen als schuldige kan Poetin niet, zegt Brekelmans. Daarvoor ontbreekt het bewijs. “Hij suggereert wel dat de schuld bij Oekraïne ligt, door te zeggen dat de daders op weg waren naar Oekraïne, wat feitelijk waarschijnlijk niet zo is. Ze waren waarschijnlijk op weg naar Belarus. Maar door alleen de naam ‘Oekraïne’ te laten vallen, is dat toch het beeld dat blijft hangen bij de gemiddelde Rus.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Het Kremlin probeert zo af te leiden van het feit dat de binnenlandse veiligheidsdiensten de aanslag niet hebben kunnen verijdelen, zegt Brekelmans. “Het duurde ook heel lang voordat de veiligheidsdiensten konden ingrijpen. De aanslagplegers hebben twintig minuten lang kunnen rondschieten. Vervolgens hebben ze nog vier uur door Rusland kunnen rijden.”

“Het zijn allemaal tekenen van zwakte, die Poetin wil verbloemen”, zegt de VVD’er. “Hij wil de aandacht richten op wat voor hem de belangrijkste focus is; de oorlog in Oekraïne.”

De Russische dictator probeert de aanslag ondertussen in zijn voordeel te gebruiken. “Hij wijst met de vinger naar Oekraïne, zodat hij de aanslag als legitieme reden kan gebruiken om de strijd verder op te voeren. Zo kan hij de komende maanden bijvoorbeeld honderdduizenden Russen mobiliseren.”

IS leeft

ISIS-K is een Afghaanse tak van IS, afkomstig uit de regio Khorasan in Midden-Azië. De groepering zou de aanslag hebben gepleegd om wraak te nemen voor de Russische deelname in de strijd tegen IS, denkt Brekelmans. “Sinds de Russische inval in Afghanistan eind jaren zeventig, wordt Rusland, net als de VS, aangemerkt als kruisvaarder. IS ziet dit als een heilige oorlog.”

Hij gaat verder: “Het gaat in dit geval om de steun aan Syrië tegen IS, maar ook om steun aan regimes in Afrika en het Midden-Oosten, die optreden tegen Jihadisme en moslimterrorisme. Rusland wordt in dat opzicht als een grote vijand gezien. Er zijn in het verleden meerdere aanslagen gepleegd door islamitische terroristen.”

De afgelopen jaren is IS zich weer langzaam aan het oprichten, zegt Brekelmans. “IS had een kalifaat in Syrië en Irak, dat mede door Westerse interventie is onderdrukt. Maar je ziet dat op verschillende plekken waar een regime wankelt, IS weer opkomt. We zien het in Afghanistan, sinds de Taliban aan de macht is, maar ook in verschillende landen in de Sahel-regio. Naar mate IS meer bewegingsvrijheid heeft, zijn ze ook in staat om buiten hun eigen regio aanslagen uit te voeren.”

‘Dreiging beperkt zich niet tot Rusland’

Dat is wat ze nu hebben gedaan in Rusland, zegt Brekelmans. “Maar je ziet dat ook Frankrijk dit weekend het dreigingsniveau naar de hoogste staat heeft opgeschroefd. Dat betekent dat de dreiging zich niet alleen beperkt tot Rusland, maar dat wij ook in Europa extra waakzaam moeten zijn. We moeten onze inlichtingen goed op orde hebben en samenwerken met andere landen. De dingen die Rusland niet heeft gedaan.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Poetin heeft zich blindgestaard op Oekraïne en het onderdrukken van de eigen bevolking. Brekelmans: “Iedere activist wordt aangemerkt als terrorist, terwijl ze het oog op de echte terroristen zijn verloren. Wij moeten er in het Westen voor zorgen dat we het wel goed in de gaten blijven houden en ons niet in slaap laten sussen doordat het al wat langer geleden is dat er een aanslag heeft plaatsgevonden.”

Poetin staat voor schut, Oekraïne het slachtoffer

Volgens Amerikaanse functionarissen verzamelden de Verenigde Staten in maart al informatie dat ISIS-K een aanslag in Moskou plande. Rusland zou voor een aanslag zijn gewaarschuwd, zei Washington onlangs. Poetin deed die waarschuwing af als een complot van het Westen om Rusland te destabiliseren, vertelt Brekelmans. “Daardoor staat Poetin nu voor schut.”

Het is wel de vraag of de Amerikanen voor dit type aanslag hebben gewaarschuwd. Brekelmans: “De woordvoerder van president Biden zei van niet. Maar de VS heeft wel aangekondigd dat deze dreiging in Rusland heel reëel is. Poetin lijkt het naast zich neer te hebben gelegd.” Inmiddels hebben Amerikaanse functionarissen bevestigd dat de aanslag is gepleegd door IS.

De Russische dictator moet nu spierballen tonen en de aanslag vergelden, om zich te verzekeren van de steun van de bevolking. Brekelmans vreest dat dat in de praktijk betekent dat Poetin de strijd tegen Oekraïne kracht bijzet. “Dat maakt het extra treurig.”

Lees ook: 

Waarom pleegt IS een aanslag in Rusland?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

KLM-topvrouw Marjan Rintel bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:
  • President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
  • Schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Zondag om 10.00 uur

Millennials gaan mijlenver voor de ultieme sportuitdaging, maar waarom?

Sporten, sporten en nog eens sporten. Millennials zijn er zot van en werken zich in het zweet om een mooie sportprestatie neer te zetten. Maar wat drijft deze groep om tot het uiterste te gaan? 

Kijk deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

VVD-leider Yeşilgöz haalt uit naar asielminister Faber over waarschuwingsborden bij asielzoekerscentra

VVD-leider Dilan Yeşilgöz haalt flink uit naar asielminister Marjolein Faber. Ze laat in WNL Op Zondag weten geen fan te zijn van de waarschuwingsborden die…

Lees meer

VVD-leider Yeşilgöz: NS faciliteert antisemitisme door toestaan pro-Palestijnse sit-ins op stations

Volgens VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz faciliteert de NS antisemitisme door geplande sit-in-acties op treinstations maandag door te laten gaan, precies een jaar na de aanval van…

Lees meer

Diabetespatiënt Marloes rende 250 kilometer door de Sahara: ‘Je lijf kan veel meer’

“Je begon ’s ochtends vroeg, rende de hele nacht door en de volgende ochtend kwam je pas aan bij de finish.” Marloes Olde Agterhuis beschrijft…

Lees meer

Tweede repatriëringsvlucht vanuit Libanon op weg naar Nederland

De tweede repatriëringsvlucht vanuit Libanon naar Nederland is rond 16.30 uur vertrokken vanaf de luchthaven van Beiroet. De militaire Airbus A330 komt naar verwachting rond…

Lees meer

Man mishandelt drie handhavers in Roosendaal

Een 27-jarige man is aangehouden in het Brabantse Roosendaal nadat hij daar vrijdagmiddag drie handhavers zou hebben mishandeld. Een van hen liep een bloedende bijtwond…

Lees meer

Gemeenten blij dat weg vrij is voor uitstootvrije zone

Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar…

Lees meer

Bij een gijzeling komt deze politieonderhandelaar in actie: ‘We moeten zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is’

Bij de gijzeling in een café in Ede in maart en de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam in 2022, hield Nederland zijn adem…

Lees meer

Je ziet ze vliegen, maar waarvoor dient de politiehelikopter?

We zien en horen allemaal weleens een politiehelikopter boven onze buurt of huis cirkelen. Maar waarvoor worden deze helikopters precies ingezet? Rob Koole, van de…

Lees meer

Man uit Zuid-Holland maakte vuurwapenonderdelen met 3D-printers: drieënhalf jaar cel geëist

Tegen een 33-jarige man uit Rhoon (Zuid-Holland), die wordt verdacht van het maken van vuurwapenonderdelen met 3D-printers, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag een celstraf van…

Lees meer