main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 maart 2024 — 10:10

Nederlandse matrozen beschermen vrachtschepen in de Rode Zee tegen aanvallen Houthi’s: ‘Je moet direct kunnen reageren op raketaanvallen’

Het Nederlandse marineschip Tromp kan ieder moment aankomen in de Rode Zee. Maar liefst tweehonderd matrozen zullen de Amerikanen een maand helpen bij het beschermen van de internationale scheepvaart tegen aanvallen van de Houthi’s, rebellen uit Jemen. ”Het is vooral lang wachten op dingen die hopelijk nooit gaan komen. Als er een aanval is, moet je heel snel kunnen reageren”, vertelt Rob Pulles, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het internationale scheepvaartverkeer wordt al een tijd onder vuur genomen door de Houthi’s. Die zeggen schepen van Israël en bondgenoten aan te vallen uit vergelding om de oorlog in de Gazastrook. Schepen zijn met onder meer boten, drones en raketten aangevallen. ”Daarbij zijn gewonden en zelfs doden gevallen”, zegt Pulles.

Veel koopvaardijschepen slaan de Rode Zee uit angst voor aanvallen over. En dat heeft grote gevolgen, vooral voor de wereldhandel. ”Schepen varen om via Zuid-Afrika. Dat duurt een week langer. Dat kost extra geld, extra brandstof. Producten komen later aan of worden duurder.”

Wachten, wachten, wachten

Pulles benadrukt dat het om een verdedigingsmissie gaat. De handelsschepen op een veilige manier over de Rode Zee lozen is het doel. ”De Tromp is uitgerust met sensoren die aanvallen kunnen detecteren en wapens om mogelijke aanvallen af te slaan. Omdat meerdere marineschepen dit soort sensoren hebben, is het niet nodig om met iedere boot mee te varen. Je kunt een groot gebied afdekken.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

De matrozen aan boord zullen vooral veel geduld moeten opbrengen. Het is namelijk vooral wachten geblazen. ”Je bent daar aan het varen, continue een luchtbeeld aan het opbouwen. Als het nodig is moet je heel snel kunnen reageren. De raketten van de Houthi’s vliegen met hoge snelheid.”

Pulles verwacht niet dat de Houthi’s de marineschepen rechtstreeks zullen aanvallen. ”Die kans acht ik klein, maar het is natuurlijk spannend, want het is voor ‘het echie’.”

De tekst gaat verder onder de X.

Kamerdebat

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de missie. VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans rekent op voldoende steun. ”Dit is een belangrijk doel voor Nederland en het is mooi dat we op deze manier kunnen bijdragen. De angst is natuurlijk dat het in de regio kan escaleren. Dan is de vraag: wat betekent dit voor het schip? Maar het is inderdaad zo dat dit deel uitmaakt van een Amerikaans geleide missie en dat het bijdraagt aan een bredere veiligheidsparaplu daar. Er zijn altijd vragen, omdat er risico mee gepaard gaat. Ik denk dat het doel, en de capaciteit die Nederland hierin heeft, wel op brede steun kan rekenen.”

De Tromp vertrekt na een maand uit de Rode Zee en doet daarna havens over de hele wereld aan. De matrozen zullen in verschillende havens trainingen volgen.

Lees ook:

Kabinet stuurt waarschijnlijk nog tweede marineschip naar Rode Zee

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer