Einde groeifonds lijkt nabij, moeten we vrezen voor het vestigingsklimaat?
Afgelopen week verwierp de Tweede Kamer nog een motie om het Nationaal Groeifonds te steunen. Het fonds, dat duurzame en technologische innovatie moet stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Een stap die het definitieve einde kan betekenen van het Groeifonds. Bedrijven zijn teleurgesteld en gefrustreerd.
Het fonds wordt op dit moment lang niet altijd gebruikt voor innovaties. Zo werd in Zeeland de Westerscheldetunnel eerder tolvrij gemaakt en gebruikte het kabinet 1 miljard euro uit het fonds om de verhoging van benzineaccijns met een jaar uit te stellen. Hierdoor kreeg het groeifonds al snel de bijnaam 'graaifonds' en plaatsen steeds meer Kamerleden vraagtekens bij het nut van het miljardenpotje.
Van de 20 miljard waarmee het fonds begon, is nog 7,4 miljard euro over. Voor een deel daarvan zouden bedrijven vanaf 1 april weer subsidieaanvragen kunnen indienen. Maar met het oog op de formatie werd dit al uitgesteld tot 1 juni. En de vraag is of 1 juni ook nog wel doorgaat.
De gasten aan tafel van WNL Haagse Lobby op NPO 1 zijn ook sceptisch over het fonds. "Ik denk niet dat het in de huidige vorm blijft bestaan", zegt Ester Barendregt, hoofdeconoom van de Rabobank. "Er moet veel meer gekeken worden naar de regio bij een dergelijk potje. Hoe zit het met de huisvesting bijvoorbeeld. Ook dat soort aspecten spelen mee bij innovaties."
Luister de podcast:
ASML
Jacco Vonhof, de voorman van MKB Nederland, is het daarmee eens, maar vreest dat bij het verdwijnen van het groeifonds ook het vestigingsklimaat onder druk komt te staan. "Innovatie in Nederland is niet alleen ASML", verwijzend naar de miljard steun die Brainport Eindhoven maandag binnenharkte. Als we niet oppassen, gaat Nederland steeds verder achterlopen op het gebied van innovatie waarschuwt Vonhof