Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

PVV-leider Geert Wilders wil dat Femke Halsema aftreedt: ‘Dat zou gepast zijn’

Peter Visser

PVV-leider Geert Wilders vindt dat burgemeester van Amsterdam Femke Halsema moet opstappen. Dat schreef hij gisteren in een bericht op X, nadat Halsema eerder op de dag het "onjuist en kwalijk" noemde dat landelijk het beeld is ontstaan dat de openingsceremonie van het Nationaal Holocaustmuseum is "overschaduwd door een zwarte deken van antisemitisme".

Dat zei Halsema donderdag tijdens een raadscommissiedebat. "Ik heb gezien dat mensen die niet aanwezig waren bij de opening vrijwel direct stevige woorden hebben gebruikt. Ze hebben niet de moeite genomen het feitenrelaas af te wachten", zei Halsema.

Halsema doelde onder meer op uitspraken van Wilders en VVD-leider en demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. "Ik heb naar de discussie in het nationaal parlement gekeken en me daarover verbaasd. Dat niemand zich in verbinding heeft gesteld met de Amsterdamse driehoek voordat men allerlei hele boude uitspraken deed. De leider van de grootste politieke partij, minister van justitie. Ik zou verwachten dat je eerst het feitenrelaas afwacht. Voordat je in zo'n precaire situatie allerlei uitspraken doet."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!

Wilders reageerde op X op dit fragment uit het debat. "U zou moeten aftreden en opstappen, mevrouw de burgemeester. Dat zou gepast zijn", schreef de leider van de grootste partij van Nederland. Het is heel ongebruikelijk dat een landelijk politicus zich uitlaat over een mogelijk ontslag van een burgemeester. Doorgaans is het aan de gemeenteraad om hierover te besluiten.

Tekst gaat verder onder X.

'Zeer waardig en plechtig'

Dat de opening van het Holocaustmuseum alleen maar een zwarte dag was "hebben we te bestrijden", vindt Halsema. Volgens haar is de ceremonie in de Portugese Synagoge "zeer waardig en plechtig verlopen". Ze vond het geluid van de demonstraties luid en dichtbij, "maar niet te dichtbij", zegt ze. Er is overwogen de demonstranten 40 meter te verplaatsen, maar dat "had mogelijk ook geleid tot tegenreacties".

Eerder liet Halsema weten dat er bij het OM nog geen melding is gedaan van strafbare uitingen. "Wat niet wil zeggen dat het niet heeft plaatsgevonden." De burgemeester roept mensen op om aangifte te doen als dat nodig is. Verder zegt ze dat genodigden bij het museum zijn uitgescholden. "Het maakt voor een ontvanger daarvan niet uit of het strafbaar is of niet. Het doet pijn. Op zo'n dag raakt het ook nog direct aan de Joodse identiteit", aldus de burgemeester.

Halsema zegt verder dat ze middelen heeft om eventuele demonstraties bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tegen te houden. Of die worden ingezet, is nog niet duidelijk. Verschillende partijen hadden Halsema om opheldering gevraagd over de demonstraties tijdens de opening van het Holocaustmuseum.

'Weer een politieke uitlating'

"Dat deze verhoudingen verzuurd zijn, wisten we wel. Maar dit is wel een nieuw teken daarvan", reageert politiek journalist van EW Magazine Victor Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1 op de uitlatingen van Wilders. "Halsema heeft natuurlijk wel een punt. Er is heel snel geoordeeld over het handelen, zonder dat de feiten bekend waren. Er is niet op feiten gewacht, voordat al die felle woorden zijn gesproken."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

De uitspraak van Wilders heeft geen directe gevolgen voor Halsema, benadrukt Pak. "Wilders gaat hier niet over. Het is vooral weer een politieke uitlating."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau