Kersverse LTO-voorzitter Ger Koopmans staat open voor landbouwakkoord: ‘Maar eerst beweegruimte’
De nieuwe voorzitter van LTO Nederland Ger Koopmans staat open voor een nieuw landbouwakkoord. "Het moet wel een akkoord zijn dat past", zegt Koopmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zijn voorganger, Sjaak van der Tak, liep vorig jaar weg bij de onderhandelingstafel over zo'n akkoord.
Het overleg ging over het verduurzamen van de landbouw tot 2040. Het kabinet wilde minder uitstoot van stikstof en CO2, de boeren duidelijkere regels en goede prijsafspraken. Gesprekken over het akkoord liepen stuk, toen LTO opstapte. Volgens Van der Tak ging het mis omdat het akkoord te weinig perspectief zou bieden aan boeren en hun bedrijven.
Koopmans begrijpt het besluit dat zijn voorganger destijds nam. "Toen ik aan de sollicitatie begon, heb ik het landbouwakkoord nog een keer gelezen. Ik vond het heel terecht dat LTO toen 'nee' heeft gezegd", aldus de kersverse LTO-voorzitter.
Voor hem is een nieuw landbouwakkoord op dit moment niet de grootste prioriteit. "Ik denk dat je eerst heel precies in de wet een aantal dingen moet veranderen, anders kun je als ondernemer niet bewegen. Je kunt niet investeren, je krijgt geen vergunning." Daar iets aan veranderen is "stap één", zegt Koopmans.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!
"En twee: het is belangrijk om een een langetermijnperspectief te formuleren, in ieder geval in een regeerakkoord voor de komende vier jaar. Dat daarin een landbouwakkoord een rol zou kunnen spelen, prima", aldus de boerenvoorman. "Maar het moet wel een akkoord zijn dat past."
Perspectief
Volgens Koopmans maken Haagse decreten het voor boeren en tuinders nog altijd heel moeilijk om te ondernemen. "Het is een grote uitdaging voor de ondernemers om in deze tijd, met hele bizarre regelgeving die opeens komt aanwaaien, te overleven. Boeren, tuinders en telers willen echt verduurzamen en investeren in de toekomst, maar je moet wel een helder perspectief hebben."
Hij legt uit: "Je moet weten dat als je een investering doet voor de komende tien jaar, die investering gebruikt mag worden, en dat met een motie op dinsdagmiddag de spelregels niet plots veranderd worden."
Stikstof
Koopmans wil dat de kritische depositiewaarde, die bepaalt hoeveel stikstof boeren mogen uitstoten, verdwijnt. "Die moet echt weg, dat is een onhaalbare norm die we geformuleerd hebben", zegt hij. "Maar als je dan zegt 'het moet weg', moet je ook zeggen hoe het anders kan." De LTO-voorzitter pleit voor een "scherp geformuleerd verslechteringsverbod".
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
"Als je dat in de wet opneemt, kunnen boeren weer ontwikkelen", zegt hij. "Maar tegelijkertijd zorgen ze er dan ook voor dat de ammoniakuitstoot fors verminderd wordt. Dat is tussen 2008 en 2018 ook echt gebeurd, dus het kan wel."
Daarnaast moet het aanpakken van de stikstofuitstoot niet alleen op het bordje van boeren worden gelegd, zegt Koopmans. "Op een achternamiddag zeggen 'we gaan weer 130 kilometer per uur rijden', wat een aantal jaar geleden is gebeurd, is geen goed idee. Tegen de industrie zeggen dat ze een vergunning hebben en de stikstofuitstoot niet hoeven te verminderen, is ook geen onderdeel van een goede aanpak."
"Iedereen moet meewerken aan minder stikstofuitstoot. Ook de landbouw, maar op een verantwoorde manier", vindt hij.
Oplossingen aandragen
Koopmans vindt het belangrijk dat LTO niet alleen zegt wat moet verdwijnen, maar ook alternatieven op tafel legt. "Ik weet hoe goed het kan werken voor Kamerleden die ervoor openstaan, dat je heel goede en precies geformuleerde wetteksten krijgt aangeleverd, die het echt beter maken. We kunnen allemaal roepen 'Ik wil minder regels', maar dat levert op een boerenerf of in een tuinderskas niks op."
De LTO-voorzitter heeft goede hoop dat er voor boeren en tuinders dingen in positief opzicht gaan veranderen. "Wat er na de Provinciale Statenverkiezingen en Tweede Kamerverkiezingen is gebeurd, vind ik hoopgevend. Er zijn een aantal dingen langzaam de goede kant op aan het gaan", zegt hij. "Er is een meerderheid op een aantal momenten, die wat redelijker is. Ik hoop dat we dat in een regeerakkoord nog veel scherper gaan vastleggen."