2023 recordjaar voor aantal opgerolde cocaïnewasserijen
In 2023 werden er in ieder geval 23 cocaïnewasserijen geteld in Nederland. Dat vertelt Jorrit van den Berg, deskundige 'verdovende middelen' aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau.
Uit het Nationaal Overzicht Drugslocaties blijkt dat er in het jaar daarvoor ook al 17 cocaïnewasserijen werden ontdekt. Dat was toen ook al een recordjaar. Er is dus sprake van een stijgende lijn omtrent het aantal cocaïnewasserijen in Nederland.
Van den Berg vertelt dat het gaat om locaties waar cocaïnewasserijen of materialen van een wasserij zijn aangetroffen. "Dat betreft deels professionele locaties, maar ook een aantal appartementen of flatjes waar cocaïne wordt gewassen op kleinere schaal."
Verwerkt in spijkerbroeken
De cocaïne wordt door middel van een chemisch proces verwerkt in bijvoorbeeld spijkerbroeken, steenkool of hard plastic. Met behulp van speciale cocaïnewasserijen wordt de cocaïne weer uit de materialen gefilterd om door verhandeld te worden.
Volgens AD-misdaadverslaggever Chiel Timmermans is geld de belangrijkste drijfveer achter de cocaïnewasserijen. Doordat er veel cocaïne wordt onderschept in de havens van Rotterdam en Antwerpen, worden smokkelaars steeds creatiever door de drugs te verwerken in bijvoorbeeld spijkerbroeken. Door het op te lossen in spullen "is het niet meer te zien op een scan", vertelt hij.
In 2007 voor het eerst ontdekt
De NFI-expert stuitte zelf in 2007 voor het eerst op een cocaïnewasserij in Nederland. Mogelijk een van de allereerste. "Ik wist wel ongeveer hoe cocaïne wordt geproduceerd in de jungle. Als je dat dan half gekopieerd terugziet in Nederland, dan ben je wel even verbaasd."
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als 'Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?', 'Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?' en 'Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?' Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast,via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan: