Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hamas hield zich schuil in ziekenhuis in hoop op internationale aandacht: ‘Dat is de strategie’

Peter Visser

Terreurgroep Hamas heeft zich schuilgehouden in het grote Al Shifaziekenhuis in Gaza, waar Israël maandag naar eigen zeggen twintig Palestijnse strijders heeft gedood, om de internationale druk op Israël te doen toenemen. Dat zegt brigadegeneraal Han Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Onder de doden die vielen tijdens de aanval is ook een hooggeplaatste functionaris van de extremistische organisatie Hamas, die op 7 oktober een bloedbad aanrichtte in Israël. Tientallen andere personen werden vastgenomen, meldt Israël.

De Israëlische strijdkrachten besloten tot de operatie omdat gehergroepeerde delen van Hamas het medische complex als uitvalsbasis zouden gebruiken. In de omgeving ontstond een vuurgevecht waarbij zeker één Israëlische militair sneuvelde. Militairen zouden vanaf het terrein van het ziekenhuis onder vuur zijn genomen.

De Wereldgezondheidsorganisatie reageerde bezorgd. "Ziekenhuizen zouden nooit als slagveld gebruikt moeten worden", aldus de WHO. Volgens brigadegeneraal Bouwmeester ligt het iets genuanceerder. "Het internationaal recht is duidelijk: in principe val je geen ziekenhuis aan. Die hebben een beschermde status, daar ga je niet naartoe. Maar er is wel een uitzondering."

Hij legt uit: "Zodra er ook direct vanuit het ziekenhuis handelingen worden verricht en je raakt betrokken bij gevechten, dan kun je die beschermde status verliezen. Dan is het aan een commandant ter plekke. Die moet bepalen: ga ik naar binnen of niet?"

'Dit is de strategie van Hamas'

Bouwmeester denkt dat Hamasterroristen zich doelbewust hebben schuilgehouden in het ziekenhuis. "Dit is natuurlijk wel de strategie van Hamas. Ze mengen zich onder de bevolking en zoeken doelen op met een beschermde status. Ze weten dat als ze dan worden aangevallen, dat in de wereldpers veel aandacht krijgt. Die strategie werkt. Langzaam neemt de wereld afstand van Israël."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

In november vorig jaar viel Israël het ziekenhuis al een keer binnen. Dat kwam het land wereldwijd op felle kritiek te staan. "Men vond dat er te weinig bewijs was dat er een connectie was met Hamas", vertelt Bouwmeester. "Vervolgens heeft Israël journalisten meegenomen naar het ziekenhuis. Toen werd bekend dat het hele grote tunnelnetwerk onder Gaza, ook deels onder het ziekenhuis zat."

Bij de aanval op het Al Shifaziekenhuis maandag zou Israël een hooggeplaatste Hamascommandant hebben gedood. Volgens Bouwmeester gaat het om het hoofd van de veiligheids- en politiediensten van Hamas.

Gesprekken

In Qatar zijn Israël en Hamas ondertussen in gesprek. Of die gesprekken leiden tot een wapenstilstand, is op dit moment onduidelijk. "Er is heel weinig over bekend en op zich is dat een goed teken", zegt Bouwmeester. "Onderhandelingen wil je achter gesloten deuren laten plaatsvinden."

In Doha is ook een Amerikaanse delegatie. Bouwmeester: "Daar is ook niet de eerste de beste. William Burns, de directeur van de CIA, neemt aan de gesprekken deel. Hij wordt ondersteund, want ook Israël zelf heeft een delegatie gestuurd. Onder andere onder leiding van David Barnea, de hoofd van de Mossad. Ik vermoed dat Burns en Barnea elkaar uit die wereld goed kennen."

Ook Egypte en Jordanië, landen die Hamas volgens Bouwmeester vertrouwt, zitten aan tafel. "Zo komt langzamerhand dat overleg tot stand, maar het gaat heel moeizaam." Afgelopen weekend zijn de gesprekken hervat. "Er is een eisenpakket neergelegd door Hamas, dat door Benjamin Netanyahu (premier Israël, red.) meteen werd afgewezen. Hij noemde het 'belachelijk en onrealistisch'."

Offensief Rafah

Ondertussen praat Israël ook met de Verenigde Staten over een grootschalig offensief dat op handen zou zijn in het zuiden van Gaza, in en rond de stad Rafah. "In Washington praat een delegatie van Israël, met militairen en specialisten, over wat ze van plan zijn. De verwachting is dat tot die tijd zeker geen operatie zal plaatsvinden anders dan de bombardementen die daar al plaatsvinden", vertelt Bouwmeester.

In een gesprek met Netanyahu heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn zorgen geuit over een Israëlisch plan voor een grondoperatie rond Rafah. Een dergelijk offensief zou volgens Biden een "fout" zijn, aldus het Witte Huis. Veel Palestijnen zijn in de afgelopen maanden naar Rafah gevlucht om aan de oorlog te ontkomen.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start!

De kritiek van Biden maakt het offensief onzeker. "Ze noemen het 'bespreken', waar ik denk dat Amerika een hele grote invloed heeft op wat er gaat gebeuren", zegt Bouwmeester. "Biden roept ook al langer van: 'Israël, pas op wat je doet met Rafah'. We zien nu de situatie dat er steeds meer voedseltekort is in Gaza. Biden waarschuwt Netanyahu: pas op voor de reputatie van Israël wereldwijd."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau