Aantal statushouders in asielopvang loopt alleen maar op, De Jonge trekt boetekleed aan: ‘Kunt niemand anders een verwijt maken dan politiek’
Ondanks verwoede pogingen van het kabinet om het aantal omlaag te brengen, zitten alleen maar meer statushouders vast in de asielopvang. Dat meldt De Telegraaf. Demissionair woonminister Hugo de Jonge trekt het boetekleed aan. "Je kunt niemand anders een verwijt maken dan de politiek."
Statushouders zijn erkende vluchtelingen, mensen die in Nederland mogen blijven. Begin vorig jaar zaten er 16.000 van hen in de asielopvang, inmiddels zijn dat er zo'n 18.000. Dat komt doordat de doorstroom vanuit de opvang stokt door een nijpend tekort aan sociale huurwoningen.
Noodmaatregelen van het demissionaire kabinet om de opvangcrisis te beteugelen en statushouders onder te brengen in gemeenten, hebben nog te weinig vruchten afgeworpen, erkent minister De Jonge. "Ik denk dat gemeenten heel erg hun best doen, maar de druk op sociale huisvesting is gewoon heel erg groot."
Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!
"Niet alleen statushouders hebben behoefte aan onderdak, maar ook heel veel andere groepen die wachten op een huis en die met urgentie moeten worden gehuisvest", zegt de CDA-bewindsman tegen de krant. "Er komen veel minder woningen vrij dan je zou willen, terwijl er meer groepen aanspraak op maken. Dat betekent dat de concurrentie groot is."
'Niet de schuld van statushouders'
Dat is niet de schuld van statushouders, beklemtoont de minister. Hij adviseerde gemeenten eerder één op de acht sociale huurwoningen aan statushouders toe te wijzen. "Het moeilijkste is dat het groepen tegenover elkaar plaatst. Je krijgt verwijten over en weer die niet terecht zijn."
"Dat is niet de schuld van statushouders, je kunt niemand anders dat verwijt maken dan de politiek. Het vervelende is dat het in de samenleving al snel een verwijt wordt richting statushouders", aldus De Jonge.
Om de druk op de asielopvang te verlagen, worden veel statushouders inmiddels ondergebracht in hotels, tot er een woning gevonden is. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laat aan de krant weten dat die maatregel in de toekomst mogelijk vaker wordt ingezet.
Migratiedeals
In de hoop de toestroom aan illegale migranten terug te dringen, sluit de Europese Unie een migratiepact met Egypte. Volgens VVD-Europarlementariër Malik Azmani moeten dat soort deals uiteindelijk ook de druk op Nederlandse opvangcentra verlichten. "Er zit een grens aan migratie. Dat vinden heel veel mensen lastig, maar er zit een grens aan de aantallen, ook in Nederland", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start!
Azmani wijst erop dat niet alleen de druk op de Nederlandse woningmarkt groot is, maar ook op sociale voorzieningen. "Het gaat ook over bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg." De VVD'er vindt dat Nederland minder aantrekkelijk moet worden voor asielzoekers. Volgens hem komen veel asielzoekers naar Nederland, nadat ze eerder in andere lidstaten onderdak hadden gevonden. "Dat moet een halt worden toegeroepen."