Kunnen we criminelen opsporen met AI? ‘Een crimineel is soms heel voorspelbaar’
Kunnen we met de toepassingen van AI criminelen opsporen? De politie maakt er al gretig gebruik van, vertelt onderzoeksjournalist Rick Pietersz in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Maar er zijn ook ethische bezwaren.
Volgens Pietersz maakt de politie op dit moment al gretig gebruik van AI-toepassingen bij het opsporen. "Sinds een aantal maanden mag de politie nieuwe software inzetten voor het herkennen van gezichten. Met die nieuwe technieken kan de politie verdachten, getuigen en slachtoffers terugvinden in grote hoeveelheden beeldmateriaal."
Toch zijn er ook ethische bezwaren, benadrukt Pietersz. "Bijvoorbeeld mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt dat het niet aan de politie is om te bepalen wanneer ze van deze techniek gebruik maken."
Patronen herkennen van criminelen
Trendwatcher Farid Tabarki merkt op dat in Amerika AI op deze manier al wordt toegepast om drugskoeriers van de straat te halen. "Patronen van die auto's worden gezien en die komen overeen met patronen van waar en hoe eerder drugs gebracht zijn."
Bij het televisieprogramma Hunted gebruiken de opsporingsdeskundigen ook diverse AI-tools om hen een handje te helpen, vertelt AI-deskundige bij kennisinstituut TNO en hunter Selmar Smit. "Er zijn hele specialistische toepassingen. Dan gaat het bijvoorbeeld over: kun je een voorspelling geven vanaf een plaats delict hoe iemand wegvlucht?"
Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en mis niets!
Smit vertelt dat AI-toepassingen vooral interessant zijn bij het opsporen van criminelen die goed doordacht te werk zijn gegaan. "Hoe doordachter en beter voorbereid, hoe groter de kans is dat je ze ermee kan pakken. Als je over alles wat je doet goed nadenkt en overal de optimale keuze probeert te maken, dan maakt je dat als crimineel heel voorspelbaar."
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als 'Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?', 'Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?' en 'Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?' Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast,via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan: